Az ukrán kormány határozatot fogadott el a felrobbantott kahovkai vízerőmű helyreállításának projektjéről, amely szerint két év alatt tervezik újjáépíteni a Herszon megyei létesítményt – jelentette be kedden Denisz Smihal miniszterelnök.

Aftermath of Nova Kakhovka dam collapse in Ukraine's Kherson
A kahovkai vízerőmű felrobbanása és az azt követő árvizek hatalmas károkat okoztak Ukrajna keleti részén.
Fotó: AFP

Smihal szerint az első ütemben minden építményt megterveznek, és előkészítik a helyreállításhoz szükséges alapot. A második szakasz csak azután kezdődik, hogy az ukrán erők visszafoglalják az orosz csapatoktól azt a területet, ahol az erőmű áll. A projektet a gazdasági minisztérium koordinálja, a megrendelő az Ukrenerho állami áramszolgáltató vállalat lesz.

Az ukrán agrárminisztérium korábbi közlése szerint az erőmű tényleges helyreállítása több évig eltarthat, ugyanis csak ahhoz két-három év kell, hogy feltöltsék a víztározót, és a vízszint elérje a gátat.

Ezt követően még időre lesz szükség az 1970–1990-es években épült csatornák és öntözőrendszerek javítására és helyreállítására. A vízerőművet üzemeltető Ukrhidroenerho állami vállalat becslése szerint az építkezés legalább öt évig eltart, mivel egy teljes vízi komplexumról van szó.