Szankciókkal sújtotta a nigeri katonai hatalomátvétel vezetőit a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) vasárnap Abujában tartott rendkívüli tanácskozásán.

Fotó: AFP

Az ECOWAS erő alkalmazását is kilátásba helyezte egy hetet biztosítva a nigeri puccsistáknak arra, hogy visszahelyezzék a hatalomba Mohammed Bazoum elnököt.
A büntetőintézkedések egyebek mellett pénzügyi szankciókat és utazási korlátozásokat rónak a Bazoum nigeri elnököt eltávolító puccsistákra, továbbá zárolják az ECOWAS-tagállamok bankjaiban lévő nigeri vagyont. Mindemellett felfüggesztik a kereskedelmi és pénzügyi tranzakciókat a regionális blokk, valamint Niger között. Ezenfelül felmerült a repüléstilalmi övezet létrehozása is. 

A szervezet nyilatkozatában tudatta, hogy a katonai erő alkalmazásának lehetősége miatt az ECOWAS védelmi miniszterei haladéktalanul összeülnek tanácskozni. A közlemény egyben elítélte, hogy egyes országok és katonai magánvállalatok támogatásukról biztosították a hatalomátvételt.

Az ECOWAS rendkívüli ülésére tekintettel az új niamey-i vezetés óva intette a szomszédos országokat az esetleges katonai beavatkozástól, és tüntetésre szólította az ország lakóit a regionális afrikai tömörüléssel szemben. 

Szeretnénk újfent emlékeztetni az ECOWAS-t és más kalandorokat, hogy készek vagyunk elszántan védelmezni hazánkat

– hangoztatta még szombat este Amadou Abdramane, a junta szóvivője.
A puccsot széles körben elítélte a nemzetközi közösség, ideértve az ENSZ-t, az Egyesült Államokat, az Afrikai Uniót, az Európai Uniót, illetve a volt gyarmattartó Franciaországot is.