A gyakran erősen gomolyfelhős égből többfelé, több alkalommal várható eső, zápor, zivatar. Heves zivatar is lehet felhőszakadással, jégesővel. Az északnyugati szél többfelé megerősödik,

 26 és 35 fok között alakul a hőmérséklet, északnyugaton lesz a hűvösebb

– írja a Köpönyeg.hu.

Extreme,Thunderstorm,Shelf,Cloud,Moving,Over,Fields,,Climate,Change,Concept
Fotó: Lukas Jonaitis

Piros riasztás van érvényben Somogy, Tolna és Baranya vármegye egyes részein.

Másodfokú (narancs) riasztás van érvényben a heves zivatarok miatt Vas, Zala, Veszprém, Fejér és Bács-Kiskun vármegye egyes járásai területén. A legvalószínűbb forgatókönyvek szerint a nap második felére egyre inkább a déli, délkeleti, illetve keleti tájakra korlátozódhatnak a leghevesebb zivatarok, és késő estére északnyugaton már nagyobb területen stabilizálódhat a légkör.

A legintenzívebb cellák környezetében nagy méretű, néhol 5 centiméteresnél is nagyobb jég, 80-100 kilométer per órás vagy ennél erősebb szélvihar, valamint felhőszakadás lehetséges.  

A vihar miatt több vasútvonalon áll a forgalom

A csütörtök reggeli vihar miatt a Kaposvár–Gyékényes–Murakeresztúr–Nagykanizsa vonalszakaszon, továbbá Boba és Ukk, valamint Abaliget és Bükkösd között feszültségkimaradás miatt áll a forgalom, Sávoly és Zalakomár között a biztosítóberendezés is meghibásodott – közölte csütörtökön a Mávinform.

A Székesfehérvár–Nagykanizsa, a Dombóvár–Gyékényes, a Celldömölk–Boba–Zalaegerszeg, a Dombóvár–Pécs vonalon a vonatok várakozásra kényszerülnek, 60-90 perccel megnőhet a menetidő. Nagykanizsa felől a dél-balatoni vonalszakaszra jelentős késéssel érkeznek a távolsági vonatok.

A Karádról 5:48-kor Kaposvárra elindult személyvonat egy kidőlt fa miatt várakozik Bonnya előtt. Útját várhatóan jelentős késéssel folytatja.