Nagyot esett az egy évvel korábbihoz képest mind a születések, mind a halálozások, mind a házasságkötések száma 2023 júniusában a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által pénteken közzétett előzetes adatok szerint.

Az előző hónapban 7234 gyermek született, 11 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban, 9218-an haltak meg, 7,2 százalékkal kevesebben, mint a tavalyi év hasonló időszakában, és 5736 pár házasodott össze, ami 20 százalékos visszaesés az egy évvel korábbihoz képest.

Elegant,Loving,Caring,Grandfather,Looking,At,His,Cute,Little,Granddaughter,
Elegant loving caring grandfather looking at his cute little granddaughter, adorable child girl and positive grandpa holding hands while dancing together in living room at home. Family concept
Fotó: Shutterstock

Az év első felét tekintve ugyanakkor a születések száma csak 0,3 százalékkal csökkent, míg a teljes termékenységi arányszám 1,49-ra javult az előző évi 1,46-os értékhez képest, miközben a halálozások száma 7,1 százalékkal maradt el a tavalyitól. Mindennek köszönhetően a természetes fogyás a januártól júniusig tartó időszakban 17 százalékkal alacsonyabb volt, mint 2022 azonos időszakában.

Rendkívüli mértékben visszaesett a házasságkötések száma idén, az első fél évben megkötött 20 897 házasság 30 százalékkal, 8778-cal elmarad a tavalyitól.