Közélet

Lukasenka megmondta, hol tartózkodik Prigozsin

A fehérorosz elnök hajlandó lenne Oroszország és Ukrajna között is közvetíteni.

Nincs már Fehéroroszországban a lázadó Wagner-vezér, Jevgenyij Prigozsin Alekszandr Lukasenka fehérorosz elnök szerint, aki erről és sok más kérdésről is beszélt csütörtökön, egy Minszkben tartott nemzetközi sajtótájékoztatón. Az államfő elmondta, továbbra is él a Wagner csoport felé az az ajánlat, hogy csapatai egy részét az országban állomásoztassa. 

Belarus' President Alexander Lukashenko meets with foreign media at his residence, the Independence Palace, in the capital Minsk on July 6, 2023. Wagner chief Yevgeny Prigozhin is still in Russia, Belarus's president said on July 6, 2023, despite a deal with the Kremlin for him to move to Belarus following his failed insurrection last month. (Photo by Alexander NEMENOV / AFP)
Fotó: Alexander Nemenov / AFP

A politikus úgy tudja, a csoport élén álló Prigozsin Szentpéterváron lehet. Hozzátette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is beszélni fog a zsoldosvezérről, aki tudomása szerint továbbra is szabad, és Putyin nem is fogja megsemmisíteni őt. A Wagner csoport kapcsán közölte, hogy csak akkor vetik be Fehéroroszországban, ha leszerződik az állammal (Lukasenka attól nem tart, hogy ellenük fordulna) – írja a Reuters.

A belarussz kormányfő beszélt arról is, hogy az ukránok komoly támadásra készülnek a július 11-i, vilniusi NATO-csúcs előtt, ám szerinte ezzel csak saját legjobb tartalékaikat pazarolnák el, valamint gyengítenék katonai képességeiket. A NATO-nak és a Nyugatnak üzenve elmondta azt is, hogy 

az országába telepített atomfegyverek kizárólag védelmi célokat szolgálnak, ugyanakkor figyelmeztetett, hogy az agresszióra a válasz azonnali lesz, a fegyverek célpontjait pedig meghatározták már.

A Prigozsin zendülését követő megállapodásban kulcsszerepet játszó Lukasenka ismét felajánlotta közvetítői szerepét, ezúttal Ukrajna és Oroszország között. Hozzátette, az ő részéről már ősszel megkezdődhetnek a béketárgyalások.

 

Jevgenyij Prigozsin Putyin Alekszandr Lukasenka Belarusz
Kapcsolódó cikkek