Közélet

Megérkeztek az első orosz atomfegyverek Fehéroroszországba

Fehéroroszországnak állítólag több, atomfegyverek tárolására alkalmas létesítménye van.

Megérkeztek az első orosz taktikai atomfegyverek Fehéroroszországba, amelyek egy része háromszor erősebb annál, mint amilyeneket az Egyesült Államok 1945-ben ledobott Hirosimára és Nagaszakira – jelentette be Aljakszandr Lukasenka fehérorosz vezető kedden egy késő esti televíziós interjúban. A rövid hatótávolságú, korlátozott erejű, akár az ukrajnai fronton is bevethető atomfegyvereket hordozó rakéták Oroszországon kívüli telepítése Moszkva első ilyen lépése a Szovjetunió felbomlása óta. 

Belarus' President Alexander Lukashenko attends a meeting of the Supreme Eurasian Economic Council at the Kremlin in Moscow on May 25, 2023. (Photo by Ilya PITALEV / SPUTNIK / AFP)
Fotó: Ilya Pitalev / AFP

Az Egyesült Államok és szövetségesei, valamint Kína figyelemmel követi a mostani orosz katonai lépéseket. Peking többször óva intett az atomfegyverek használatától az ukrajnai háborúban. 

 

Olyan rakéták és bombák vannak nálunk, amelyeket Oroszországtól kaptunk 

 

fogalmazott Lukasenka a Rosszija–1 orosz állami televíziós csatornának adott interjújában, amelyet a Belta fehérorosz állami hírügynökség Telegram-oldalán is közzétettek. 

 

A bombák háromszor erősebbek azoknál, amelyeket Hirosimára és Nagaszakira dobtak 

 

tette hozzá a fehérorosz vezető. Elmondta, hogy az atomfegyvereket több napon keresztül szállítják Fehéroroszország területére, és ha szükséges, országának megvannak a létesítményei és képességei ahhoz, hogy nagy hatótávolságú rakétákat is tárolni tudjon. 

Lukasenka: egy hónapon belül atomhatalom lesz Fehéroroszország

Moszkva még a júliusi NATO-csúcs előtt felfegyverezné legfőbb szövetségesét. Minszk szerint a taktikai atomfegyverek telepítése kizárólag védelmi célokat szolgál.

Vlagyimir Putyin orosz elnök múlt pénteken közölte, hogy Oroszország megtartja a Fehéroroszországba telepített taktikai atomfegyverek feletti rendelkezés jogát, és csak az után kezdi leszállítani az orosz katonai eszközöket, hogy Minszk befejezte a különleges rakétatároló létesítmények előkészítését. 

Az orosz államfő márciusban jelentette be: hozzájárult ahhoz, hogy taktikai atomfegyvereket telepítsenek Fehéroroszországba, arra hivatkozva, hogy az Egyesült Államok is hasonlókat telepített az évtizedek során egy sor európai országba. Washington bírálta Putyin döntését, és közölte: nincs szándékában változtatni a stratégiai nukleáris fegyverek telepítési politikáján, és aláhúzta, nem látja semmi jelét annak, hogy Oroszország atomfegyver bevetésére készülne. 

Lukasenka a televíziós interjúban azt is kiemelte, hogy Fehéroroszországnak, atomfegyverek tárolására alkalmas létesítmény van még a szovjet korszakból, és ezekből ötöt vagy hatot felújítottak. A fehérorosz vezető, aki lehetővé tette, hogy az Ukrajnát megtámadó orosz csapatok átvonuljanak országa területén, kijelentette, hogy az atomfegyverek telepítését elrettentésnek szánja a lehetséges agresszorokkal szemben. Fehéroroszország három NATO-tagállammal, Lengyelországgal, Litvániával és Lettországgal is határos. 


 

Fehéroroszország atomfegyver Aljakszandr Lukasenka
Kapcsolódó cikkek