A francia kormánynak fontolóra kell venni a közösségimédia-hálózatok ellenőrzését és leállítását, hogy megfékezhessék a zavargásokat – mondta az elnök, Emmanuel Macron.

FRANCE - WILD PROTEST AGAINST POLICE VIOLENCE AND RACISM FOLLOWING THE DEATH OF NAHEL IN NANTERRE - PARIS - JUNE 30 2023
Fotó: AFP

Szerinte elsősorban a Snapchaten és a TikTokon szerveződik a fiatalok felkelése. Rövid videókon keresztül itt szervezik az akcióikat és itt bátorítják egymást az erőszakra – véli Macron.

El kell gondolnunk, hogyan használják a fiatalok a közösségi hálózatokat… Amikor a dolgok kicsúsznak a kezünkből, akkor lehet, hogy szabályoznunk kell vagy le kell vágnunk őket 

– mondta. Hozzátette: ezt nem szabad a pillanat hevében megtenni, illetve azt is kifejezte, örül, hogy eddig nem került sor ilyen drasztikus lépésre – írta meg a Guardian.

Macron szavai kritikákat váltottak ki Franciaországban. Sokak szerint az elnök javaslata olyan tekintélyelvű országokhoz sorolná a nemzetet, mint Kína, Oroszország, Irán vagy Észak-Korea. 

A szocialista párt vezetője, Olivier Faure szerint már egy ilyen ötlet megfogalmazása is egyenlő a francia nép és az állampolgári jogok elárulásával.

Macron a múlt héten felszólította a közösségi média cégeket, hogy mutassanak felelősségérzetet, és távolítsák el a felületeikről a zavargások szervezéséhez kapcsolódó bejegyzéseket.

A francia miniszterek pénteken találkoztak a Snapchat és a TikTok képviselőivel. Másnap Éric Dupond-Moretti igazságügyi miniszter jogi lépéseket javasolt annak érdekében, hogy azonosítsák azokat, akik a közösségi médiát használták illegális cselekmények szervezésére, és bíróság elé állítják őket.

A brit The Guardian felkereste az Élysée-palotát, hogy kommentálja Macron szavait. A cikkük megjelenéséig nem kaptak választ a kérdéseikre.

Már négyezer tüntetőt tartóztattak le Franciaországban, a többségük tinédzser

Emmanuel Macron elnök felkereste a zavargásokat megfékező párizsi rendőröket.

Franciaországban június 27-e óta tartanak a zavargások egy 17 éves fiú halála miatt. A Nahel nevű fiatalt két rendőr kapcsolta le egy közúti igazoltatás során. Nahel megpróbált elhajtani az intézkedő rendőrök elől, ekkor az egyikük rálőtt és megölte a fiút. A halála után kitört a káosz, először Párizsban, majd a zavargások szétterjedtek egész Franciaországban. Az események már nem is tekinthetők tüntetésnek. A káoszban sokan fosztogatni kezdtek, illetve egy párizsi kerültben belevezettek egy lángoló autót a helyi polgármester otthonába. A támadásban a politikus családtagjai megsérültek.

A zavargásoknak több száz sebesültje és két halálos áldozata is van. Egy tűzoltó akkor vesztette az életét, amikor egy mélygarázsban egy lángba borult autót próbált eloltani. Emellett megtalálták egy 27 éves férfi holtestét Marseille-ben. A férfit a szombati káoszban ölhették meg, de az egyelőre nem világos, hogy hogyan. 

Az ügyészség közlése szerint a férfit a rohamrendőrök által használt flashball lövedék találta mellkason. Ez mellkasi sokkhoz vezetett, aminek szívleállás lett a vége. Azt nem tudni, hogy a fegyvert ki sütötte el.

A flashball fegyverek tömegoszlatásra tervezett nem halálos eszközök. A lövedékek nem hatolnak át a bőrön, de nagyot ütnek. A használatuk kritikákat kapott, mivel a lövedékek könnyen megvakíthatnak bárkit, illetve súlyos fej-, vagy egyéb sérüléseket okozhatnak.