A fővárosi önkormányzat számláján jelenleg mínusz 1,1 milliárd forint van, és ez azt jelenti, hogy Budapest folyószámlahitelből működik – mondta Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes csütörtökön sajtótájékoztatón.

Fotó: Teknős Miklós / Magyar Nemzet

A főváros aktuális pénzügyi helyzetét ismertetve Kiss Ambrus úgy fogalmazott: a főváros költségvetési helyzete egyáltalán nem rózsás, és nem oldódott meg. Az első féléves adatokból látszik, hogy a túlélőprogram működik, de ez nem jelenti azt, hogy kilábaltak volna abból a pénzügyi nehézségből, amelyet nem a fővárosi önkormányzat okozott – tette hozzá.

A főpolgármester-helyettes közölte, az a meglepetés érte őket július 4-én, hogy a Magyar Államkincstár 3,9 milliárd forint összegben inkasszót gyakorolt a főváros számlája felett. 

Ez az a szolidaritási hozzájárulás, amely miatt közigazgatási pert indítottak, és azonnali jogvédelmet is kértek – emlékeztetett. 

Hiába a soha nem látott rossz viszony, a kormány nem engedte, hogy az újabb orosz szankciók megbénítsák a budapesti tömegközlekedést. Sokáig úgy tűnt, Magyarország vétózni fog, az EU-s országok végül egyhangúan szavazták meg a döntéseket. Csakhogy nemzetközi és hazai sajtóhírek szerint a magyar kormány a szavazatáért cserében kérhetett valamit, 

mégpedig mentességet a BKV-nak, illetve az M3 metrónak annak érdekében, hogy alkatrészeket kaphassanak Oroszországból. 

Annak ellenére, hogy a magyar kormánynak ez a lépése kifejezetten Budapest-párti, egyelőre semmi jele annak, hogy enyhülne a soha nem látott mélységbe jutott viszony a fővárosi vezetés és a kabinet között.