Várpalotán erős hagyománya van a védelmi iparnak, ám az ipari jelleg a 90-es évektől fokozatosan háttérbe szorult, a Várpalotai Védelmi Ipari Park megvalósulásával azonban a város ismét fontos ipari központtá válhat – mondta a területfejlesztési miniszter sajtótájékoztatón csütörtökön Várpalotán. Navracsics Tibor hozzátette: a beruházás javítja majd az itt élők életminőségét, és mintegy ezer új munkahelyet teremt. 

A fejlesztést a Nemzeti védelmi ipari stratégia keretében valósítja meg a kormány Várpalotán, ahol máig megvan az ipari parkhoz szükséges kapacitás és a munkaerő. Jelentős bázisa lehet a leendő ipari park szakemberképzésének a Pannon Egyetem, amelynek elődje egykor kiszolgálta a nehézvegyipart, és Várpalotán is elindul a szakképzés – tette hozzá. Az elmúlt évtizedekben számottevő fejlesztések zajlottak Várpalotán, egyebek mellett megvalósult a 8-as főút elkerülő szakasza, átalakították a környezetszennyező üzemeket, ezzel a beruházással pedig Várpalota ismét a kimelkedő ipari városok sorába emelkedhet – mondta a miniszter. 

Campanari-Talabér Márta, Várpalota polgármestere (Fidesz–KDNP) kiemelte: a több mint 24 milliárd forintból épülő hadiipari komplexum többszörösére növeli a város iparűzési adóból származó bevételeit. Az egy főre eső iparűzési 28 ezer forintról várhatóan 100 ezer forint fölé emelkedik a fejlesztésnek köszönhetően. 

A várhatóan 2026-ra elkészülő beruházáshoz kapcsolódóan megújul és könnyebben megközelíthetővé válik majd a létesítménynek helyet adó városrész. 

Az elfogadott kormányhatározat értelmében az ipari park megvalósításához kapcsolódóan új szakképző létesítmény épül, munkásszállót alakítanak ki egy régi épület felújításával, és az ipari parknak helyet adó Készenléti lakótelep, valamint Várpalota között utat építenek – tette hozzá.