Közélet

Novemberig is eltarthat a Krími híd javítása, ez pedig ukrán sikereket hozhat a háborúban

Az orosz miniszterelnök-helyettes szerint a Krími híd javítása akár novemberig is eltarthat. A hétfő hajnali ukrán dróntámadások erősen megrongálták a szerkezetét, a híd most járhatatlan. Ez volt az orosz sereg déli főcsoportjának legfontosabb utánpótlási útvonala, enélkül Oroszország kénytelen Donyecken, Zaporizzsján és Herszonon keresztül eljuttatni a csapatainak az ellátmányt és a muníciót.

A Krími híd kulcsfontosságú logisztikai útvonal Oroszország számára, így érthető, hogy az ukránok egyik első számú célpontja – írta meg a Háborúkutató Intézet (Institute for the Study of War – ISW). Ez az egyike annak a két szárazföldi útvonalnak, ahol az orosz hadsereg déli főcsoportja utánpótláshoz juthat. A másik lehetőség Donyeck, Zaporizzsja és Herszon megyén keresztül vezet, ami a harcok miatt túlságosan kockázatos.

This video grab taken from a ?rimea24TV footage on July 17, 2023 shows the damaged Kerch bridge -- linking Crimea to Russia -- which was heavily damaged following an attack. Russia on July 17, 2023, said a Ukrainian attack on the bridge linking Moscow-annexed Crimea to the Russian mainland killed a civilian couple and wounded their child. Moscow said two drones had hit the bridge in the early hours and blamed "the Kyiv regime." (Photo by Crimea24TV / AFP)
A hétfőn felrobbantott Krími híd javítása akár novemberig is eltarthat az orosz miniszterelnök-helyettes szerint.
Fotó: AFP

Ameddig a híd járhatatlan, addig az oroszok képességei korlátozottak Dél-Ukrajnában. A megmaradt utánpótlás-útvonalakon csak lassan haladhatnak, mivel folyamatosan ki vannak téve az ukrán támadásoknak. 

Ezzel az ukrán ellentámadás sikeresebb lehet a déli térségekben 

írta a The Kyiv Independent az ISW-re hivatkozva.

Oroszország Ukrajnát vádolja a híd elleni hétfői támadással. A Krimi hídba hajnali három óra és fél négy között csapódott be két harci drón. A hídon éppen egy belgorodi család haladt át autóval. A csapásban a szülők életüket vesztették, a kislányuk közepesen súlyos sérülésekkel került kórházba.

A drónok súlyosan megrongálták a hidat, amely egyelőre nem járható. 

Az orosz miniszterelnök-helyettes szerint a javítások novemberig is eltarthatnak.

Az orosz külügyminisztérium szerint az ukránok az amerikai és a brit hírszerzés segítségével hajtották végre a támadást. Kijev nem erősítette meg, hogy köze lenne a híd felrobbantásához.

Ismét nagyok az orosz veszteségek Bahmutnál

Folytatódik a vérszivattyú a frontvonalon.

Az ISW szerint az orosz sereg déli parancsnoksága jókora kihívásokkal néz szembe a következő hónapokban. Az egyébként is rossz ellátás miatt az ukrán támadások eddig is ebben az irányban voltak a legsikeresebbek, így pedig további sikereket halmozhatnak Melitopol felé.

 

ISW krími híd Ukrajna Oroszország
Kapcsolódó cikkek