Közélet

Ismét nagyok az orosz veszteségek Bahmutnál

Folytatódik a vérszivattyú a frontvonalon.

Az orosz hadsereg mostani veszteségei Bahmutnál már közelítenek ahhoz, amilyet az orosz Wagner zsoldoscsoport szenvedett el az ukrán csapatokkal vívott harcok csúcspontján – közölte egy hétfői ukrán tévéműsorban Szerhij Cserevatij ezredes, a keleti országrészben harcoló ukrán haderő szóvivője.

A szóvivő példaként említette, hogy az elmúlt napban 81 orosz katona halt meg, 156-an pedig megsebesültek. Azonban elmondta azt is, hogy az oroszok 556 alkalommal nyitottak tüzet tüzérséggel, négy légitámadást hajtottak végre, és nyolc fegyveres szárazföldi összecsapás volt a térségben.

Fotó: Anatolii Stepanov / AFP

Az Ukrajna északkeleti részén található Zumi megye kormányzói hivatala közben arról tájékoztatott, hogy hétfőn az orosz erők tüzet nyitottak a régióban lévő Bilopillja településre, aminek következtében két helyi lakos életét vesztette.

Esti helyzetjelentésében az ukrán vezérkar öt térségben 29 aznapi összecsapásról számolt be az ukrán hadsereg és az orosz csapatok között. 

A tájékoztatás szerint az oroszok fő erőfeszítései a Harkiv megyei Kupjanszk, a donyecki régióban pedig Liman, Bahmut, Avgyijivka és Marjinka település irányába összpontosultak, míg az ukrán erők továbbra is támadó hadműveleteket folytatnak a Zaporizzsja megyei Melitopol és Bergyanszk térségében.

Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka közleményében megerősítette, hogy az orosz csapatok támadásba mentek át Kupjanszk térségében, és a helyzetet súlyosnak nevezte. Kifejtette: annak érdekében, hogy az ukrán csapatok támadó műveleteit megállítsák Bahmut térségében, az oroszok további erőket és eszközöket telepítettek Kupjanszk irányába, amelyek alapját légideszantcsapatok képezik.

 

Bahmut Wagner Avgyijivka összecsapás
Kapcsolódó cikkek