Oroszországban az eddigi 27-ről 30 évre emelték a sorkatonai szolgálat felső korhatárát: az orosz parlament alsóháza harmadik, végső olvasatban is elfogadta a törvényjavaslatot, amelyet Andrej Kartapolov, a duma védelmi bizottságának vezetője tavaly márciusban terjesztett elő. A jogszabály megállapítja, hogy az alsó korhatár továbbra is 18 év, viszont 2024. január elsejétől a felső korhatárt a 30. életévben határozzák meg.

A serviceman of the Russian National Guard (Rosgvardia) wearing a Saint George ribbon on his vest stands guard in downtown Moscow on May 7, 2021, before a rehearsal for the Victory Day military parade. Russia will celebrate the 76th anniversary of the victory over Nazi Germany during World War II on May 9. (Photo by Alexander NEMENOV / AFP)
Fotó: Alekszandr Nemenov / AFP

A 18 és 30 év közötti férfiaknak egy év katonai szolgálatot kell teljesíteniük, vagy ennek megfelelő katonai kiképzést kapnak felsőoktatási tanulmányaik alatt. A törvény megtiltja a férfiaknak, hogy a katonai behívóparancs kézbesítése után elhagyják Oroszországot. Egy áprilisban elfogadott szabályozás értelmében a katonai behívót már elég online kézbesíteni. Az eurázsiai ország tavaly jelentette be a tervét, hogy sorkatonai és hivatásos katonai állományát több mint 30 százalékkal, 1,5 millió főre kívánja emelni.

A sorkatonákat a hatályos törvényi szabályozás szerint nem vethetik be Oroszország területén kívül, és elviekben kimaradtak a tavaly őszi részleges mozgósításból is, amikor 300 ezer – korábbi katonai tapasztalattal bíró – férfit hívtak be, hogy Ukrajnában bevethessék őket. A kedden elfogadott jogszabály rendelkezéseket tartalmaz arra is, hogy az orosz kormányzók regionális félkatonai egységeket alakíthatnak mozgósítás vagy hadiállapot idején. 

Ezek az egységek főként drónok és ellenséges diverzánscsoportok elhárítására, valamint terrorellenes műveletekben és rendfenntartás céljából lennének bevethetők.

Ukrajna tovább támadja a Krími hidat

Az ukrán erők szükség esetén továbbra is csapást mérnek az oroszok által megszállt Krím félszigetre és a Krími hídra is azzal a céllal, hogy megzavarják az ellenséges logisztikát – jelentette ki Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter a CNN amerikai televíziónak. Az ukránok azt próbálják megakadályozni, hogy az oroszok több lőszerhez, üzemanyaghoz, élelemhez és egyebekhez jussanak.