A fehérorosz állambiztonsági szolgálat (KGB) döntése alapján kitiltották öt évre Fehéroroszországból Justyna Prust, a PAP tudósítóját – közölte szerdán a lengyel hírügynökség.

Warsaw,,Poland,-,August,28,,2021:,Signboard,On,A,Building
Warsaw, Poland - August 28, 2021: Signboard on a building of PAP - Polish Press Agency national press agency in Warsaw
Fotó: Shutters

A 2016 óta Fehéroroszországban dolgozó újságírónak a fehérorosz határőrség adta át a beutazási tilalomról szóló iratot, amely nem tartalmazza a döntés konkrét indoklását, csupán a külföldi újságírók fehéroroszországi tartózkodását szabályozó általános előírásokra hivatkozik.

A PAP szerint a tudósító a minszki külügyminisztérium érvényes akkreditációjával rendelkezett. 

Justyna Prus a 2020-as fehérorosz elnökválasztást követő tiltakozásokról is tudósított, 

és beszámolt a közel-keleti és észak-afrikai országokból induló migrációs nyomásról is, amely 2021 óta Fehéroroszországon át Lengyelországba irányul.

Július 1-jén Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök aláírt egy törvényt, amely lehetővé teszi az újságírói munka betiltását azokból az országokból származó média esetében, amelyek a fehérorosz médiával szemben ellenségesnek minősített tevékenységet folytatnak.

A PAP a tudósítók számára egyik legveszélyesebb országnak nevezte Fehéroroszországot. 

Utalt a független fehérorosz média betiltására, a helyi újságírók külföldi kivándorlására, valamint arra, hogy a hatóságok jelenleg 34 fehérorosz újságírót tartanak fogva.

Andrzej Poczobut fehéroroszországi lengyel újságírót és kisebbségi jogi aktivistát nyolc év börtönbüntetésre ítélték, akit július eleji értesülések szerint az észak-fehéroroszországi Novopolock szigorúan ellenőrzött büntetőtelepére vittek. Poczobut bebörtönzése miatt Lengyelország májusban szankciókat hirdetett Minszk ellen.