A negyedik éjszaka is folytatódtak a francia városokat megrázó zavargások, annak ellenére, hogy a kormány 45 ezer rendőrt és több páncélozott járművet is bevetett a tiltakozás megfékezésére. Az utcai összecsapásokat az váltotta ki, hogy egy rendőr agyonlőtt egy tinédzsert egy közlekedési ellenőrzés során.

A francia belügyminisztérium szerint 994 főt tartóztattak le szombatra virradóra, szemben az előző éjjel őrizetbe vett 875 fővel. A minisztérium által szombaton a Twitteren közzétett tájékoztatás szerint az erőszak intenzitása alacsonyabb volt, mint a megelőző éjjelen.

Fotó: AFP

A zavargások azonban így is lángoló épületeket és járműveket hoztak magukkal országszerte, többek között Marseilleben, Lyonban, Toulouseban, Strasbourgban és Lilleben. A tüntetések mindemellett az agyonlőtt 17 éves Nahel M. halálának helyszínén, Párizsban is folytatódtak. Temetésére szombaton kerül majd sor. 

A marokkói és algériai felmenőkkel rendelkező fiatal haláláról videó is készült, amely ismételten lángra lobbantotta a francia társadalmat.

A kevert lakosságú, szegény negyedek lakói régóta panaszkodnak a rendőri erőszak és rasszizmus miatt, a jelenségről már 1995-ben is díjnyertes film készült A gyűlölet címmel. Ennek ellenére Emmanuel Macron francia elnök tagadja, hogy az ország rendőri erőit rendszerszintű rasszizmus sújtaná.

A péntek éjjeli letartóztatások közül 80-ra a második legnagyobb francia városban, Marseilleben került sor, ahol sok észak-afrikai gyökerű ember él. A felvételeken egy robbanás is látható a régi kikötő térségéből, aminek okait a hatóságok még vizsgálják, ám egyelőre áldozatokról nincs hír. A város központjában egy fegyverboltot is kifosztottak, ám a rendőrség szerint csak néhány vadászfegyvert vittek el, töltények nélkül. Egy főt egy feltehetően a boltból származó puskával le is tartóztattak azóta és a boltot most rendőrök őrzik. A város polgármestere, Benoit Payan arra kérte a kormányt, hogy küldjön további csapatokat – olvasható a Reuters beszámolójában.

Az ország harmadik legnagyobb városában, Lyonban a csendőrség több páncélozott járművet és egy helikoptert is bevetett, miközben Gerard Darmanin francia belügyminiszter arra kérte a helyi hatóságokat, hogy állítsák le a busz és villamosközlekedést. A tárcavezető egy televíziós interjúban a szükségállapot kihirdetését sem zárta ki.

Fotó: AFP

Párizsban a rendőrség kiszorította a tüntetőket a Concorde térről. A zavargások kezdete óta több mint 200 rendőr sebesült meg és tüntetők százait vették őrizetbe. 

A letartóztatottak átlagéletkora Darmanin szerint 17 év. Macron korábban arra kérte a szülőket, hogy gyerekeiket tartsák távol az utcáktól.

A francia labdarúgó-válogatott Kylian Mbappe Insagram oldalán közzétett felhívásában nyugalomra szólított fel. A csapat közleménye szerint az erőszakot meg kell állítani, hogy tér nyíljon a gyásznak, a párbeszédnek és az újjáépítésnek.

A zűrzavar során többtucat üzletet fosztottak ki és mintegy 2 ezer autót robbantottak lángra és a káosz hatására számos rendezvényt is lefújtak az országban, közte két koncertet a Párizs külvárosában található Stade de France stadionban. A Spanyolországban útnak induló, hétfőn Franciaországba érő Tour de France szervezői közölték, hogy készek alkalmazkodni bármilyen helyzethez.

Macron az kétnapos, brüsszeli csúcstalálkozóját is a tervezettnél korábban elhagyta, hogy újabb válságtanácskozáson vegyen részt. A francia államfő emellett arra kérte a közösségi oldalakat, hogy a leginkább érzékeny felvételeket távolítsák el oldalaikról. Belügyminisztere a Meta, a Twitter, a Snapchat és a TikTok képviselőivel is találkozott a kérdés kapcsán.

Az ENSZ genfi jogi irodája mindeközben hangsúlyozta a békés gyülekezés jelentőségét és arra szólította a francia hatóságokat, hogy a rendőri erőszakot ne diszkriminatív módon alkalmazzák. A fiatalt lelövő rendőr előzetes letartóztatásban van és ügyvéde szerint az áldozata combjára célzott, ám a meginduló autó miatt találta el annak mellkasát.