A Visegrad24 Twitter oldalán fedeztük fel a hírt, hogy a napok óta tartó franciaországi zavargások közepette a tüntetők felgyújtották Marseille legnagyobb közkönyvtárát. Áradnak a hírek az erőszakról, és olyan mértéket öltött a feszültség, hogy a brüsszeli uniós csúcson résztvevő Emmanuel Macron elnök a hírek szerint otthagyott csapot-papot és hazautazott.

Firefighters douse the flames of a building set on fire during protests in Roubaix, northern France, on June 30, 2023, three days after a teenager was shot dead during a traffic stop in the Paris suburb of Nanterre. Protests over the fatal police shooting of a teenager rocked France for a third straight night on June 29, with cars burned, buildings vandalised and hundreds arrested in cities across the country.The nighttime unrest followed a march earlier on Thursday in memory of the 17-year-old, named Nahel, whose death has revived longstanding grievances about policing and racial profiling in France's low-income and multiethnic suburbs. (Photo by Kenzo TRIBOUILLARD / AFP)
Fotó: AFP

Némi keresés után kiderült, hogy a város egyik emblematikus helyéről, az 1857-ben kapuit színházként megnyitó Alcazarról van szó, amelynek helyiségeiben a Twitteren elterjedt videók szerint lángok tomboltak, és a látvány alapján kétséges, hogy az épület egyáltalán megmarad-e.

Macron hirtelen hazautazott az EU-csúcsról

Akármiről nem döntöttek még a kétnapos brüsszeli uniós csúcs második napján, a továbbiakat már Emmanuel Macron francia elnök nélkül kell megvitatniuk. A Politico híre szerint ugyanis az államfő délelőtt negyed 12-kor elhagyta a tanácskozást, hogy a Párizsban tartandó válságülésre siessen, ahol a folytatódó zavargások kezelését vitatják majd meg. Még arra sem volt ideje, hogy részt vegyen a pedig előre bejelentett sajtótájékoztatóján. Érkezésekor és távozásakor sem fogadott újságírói kérdéseket. A Politico szerint pedig még hátravannak a napirendben a migráció, a kínai kapcsolatok és az európai versenyképesség kérdései.

Az országszerte elterjedt zavargások, összetűzések és a rombolás híreivel teli francia portálokon egyelőre nehéz információkat találni a könyvtár berendezése és az épület sorsáról. Országos körképeikben a France24.com és a Le Monde is arról tesz említést, hogy Marseille központjában egy könyvtárat „vandalizáltak”, és a környéken tusakodás tört ki, amikor a rendőrség könnygázt használt egy barrikádokat építeni próbáló 100-150 fős csoport ellen.

VIDEÓ – Harmadik napja tartanak a zavargások Franciaország több városában az agyonlőtt tinédzser miatt

Nem csitul a helyzet Franciaországban, ahol tömeges tüntetések és zavargások törtek ki egy 17 éves fiú halála miatt, akit egy rendőr kedden agyonlőtt igazoltatás közben. Országszerte már 40 ezer rendőrt vezényeltek ki, mozgósították a különleges erőket és helikoptereket is bevetnek a tüntetések megfékezésére. Legalább 420 rendbontót őrizetbe vettek. Párizsban felgyújtottak egy bankfiókot, a lángok pedig a szomszédos lakóépületre is átterjedtek.

Az eredeti épület, amely moziként is szolgált és mindig Marseille egyik kiemelt helye volt, már nincs meg egyébként, 1979-ben úgy átépítették, hogy csak a bejárat maradt meg. 

A pedestrian walks past The Alcazar the main library in Marseille, southern France on June 30, 2023, covered by wood panels after being damaged by rioters, following the killing of teenage driver Nahel by French police in the Parisian suburb of Nanterre on June 27. French President Emmanuel Macron was scheduled to chair a new crisis meeting of ministers after a third straight night of nationwide protests over the deadly police shooting of a teenager saw cars torched, shops ransacked and hundreds arrested. (Photo by Nicolas TUCAT / AFP)
A pénteken készült fotó szerint az épület túlvészelhette a gyújtogatást, de zárva van. Szimbolikus: a lángok felcsaptak, Macron elnök mentené, ami menthető.  Fotó: AFP

A közkönyvtárat 2004-ben nyitották meg, a huszadik születésnapját könyvtárként azonban már nem biztos, hogy megéri. A Twitteren kommentálók közt vannak, akik „a nyugati civilizáció” megvédését sürgetik az eset kapcsán.

Marseille-ben már a három napja tartó zavargások előtt 23 embert öltek meg eddig idén bandaháborúkban, tavaly 33-at. Márciusban, a választások előtt a karnevál torkollott utcai erőszakba a városban. Emmanuel Macron elnök, aki a héten járt városban, szintén belefutott utcai inzultusokba.