A francia kormány felszólította a helyi hatóságokat, hogy állítsák le a tömegközlekedést pénteken a rend helyreállítása érdekében, miután a tüntetők egymást követő harmadik éjszaka gyújtottak fel autókat és épületeket tiltakozásképpen, amiért a rendőrök lelőttek egy 17 éves fiút.

FRANCE - CLASHES AFTER WHITE MARCH FOR NAHEL
Fotó: Hans Lucas via AFP


A France 24 élő tudósítása szerint a buszok és villamosok este kilenc után nem közlekednek sehol az országban, és a belügyminisztérium megtiltotta a nagyobb tűzijátékok árusítását is. A tárca közleménye szerint 

a vidéki területek biztonságáért felelős prefektusokat arra is felkérik, hogy tiltsák be a benzineskannák, savak és más gyúlékony folyadékok eladását és szállítását.


Élisabeth Borne kormányfő bejelentette, hogy a csendőrség páncélozott járműveket vet majd be a tiltakozások megfékezésére, és bevetnek mellettük „további mobilerőket” is, valamint lemondják „a személyzetet lekötő és a közrendet potenciálisan veszélyeztető nagyszabású rendezvényeket”. Borne közölte, hogy a kormány minden lehetséges opciót vizsgál, amellyel leállíthatja az „elfogadhatatlan” erőszakot.

FRANCE - CARS BURNING DURING RIOT FOR NAHEL IN NANTERRE
Fotó: Hans Lucas via AFP


Emmanuel Macron francia államfő, aki az események miatt hamarabb hazatért az EU-csúcsról, pénteken tárcaközi válságtanácskozást hívott össze a belügyminisztériumban, és a szülök felelősségére figyelmeztetett a zavargások kapcsán. „A szülők felelőssége otthon tartani a gyerekeiket, nem az állam feladata, hogy cselekedjen helyettük” – jelentette ki újságírók előtt. Elmondta, hogy az előző éjszaka őrizetbe vett 875 ember mintegy harmada „fiatal volt, nagyon fiatal”.
A francia elnök szerint az internetes közösségi oldalak „meghatározó szerepet játszanak az elmúlt napok történéseiben”. A TikTokot és a Snapchatet említette, amelyek segítettek az erőszakos tüntetések szervezésében, és arra késztetik a fiatalokat, hogy másolják a többieket.
„Időnként az az érzésünk, hogy egyesek az utcán folytatják a videójátékokat, amelyektől megrészegültek” – tette hozzá.

FRANCE - CLASHES AFTER WHITE MARCH FOR NAHEL
Fotó: Hans Lucas via AFP


A fővároson kívül Marseille-ben, Lyonban, Pau-ban, Toulouse-ban, Starsbourgban és Lille-ben is erőszakossá váltak a tiltakozások az algériai és marokkói származású 17 éves Nahel M. halála miatt. Negyvenezer rendőrt vezényeltek ki az utcákra, akik közül több mint kétszázan megsebesültek péntekre virradóra.
Marseille-ben, az ország második legnagyobb városában a hatóságok betiltották a péntekre meghirdetett tüntetést, és arra biztatták az éttermeket, hogy korábban zárják be a kerthelyiségeket.