Közélet

Putyin: a Wagner-csoport jogilag nem létezik

Az orosz elnök továbbra is várja a Wagner zsoldosait az orosz hadseregbe.

Felajánlottam a Wagner-csoporthoz tartozó zsoldosoknak, hogy lázadásuk után továbbra is együtt szolgáljanak Oroszországban – árulta el Vlagyimir Putyin orosz elnök egy csütörtökön késő este megjelent interjúban, amelyben azt is hangsúlyozta, hogy a Wagner jogilag nem létezik.

Wagner’s head Yevgeny Prigozhin leaves Southern Military District in Rostov
ROSTOV-ON-DOM, RUSSIA - JUNE 24: Members of the Wagner Group prepare to depart from the Southern Military District's headquarters and return to their base on June 24, 2023 in Rostov-on-Don, Russia. Stringer / Anadolu Agency (Photo by STRINGER / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: AFP

A Kommerszant című orosz újságnak nyilatkozó Putyin közölte, hogy ez egyike volt azoknak az ajánlatoknak, amelyeket a mintegy három tucat harcossal és a magánhadsereg alapítójával, Jevgenyij Prigozsinnal megtartott találkozón tett a múlt hónap végén, öt nappal azután, hogy meghiúsult a Wagner zendülése az orosz katonai hierarchia ellen. Az ajánlat szerint a harcosok 16 hónapra a jelenlegi parancsnokuk irányítása alatt maradhattak volna.

Mindannyian összegyűlhettek volna egy helyen, és folytathatnák a szolgálatukat

– idézte a Kommerszant az elnököt, aki elmondta, hogy semmi sem változott volna. Ugyanaz az ember vezette volna a zsoldoscsapatot, aki egész idő alatt az igazi parancsnokuk volt. Putyin szerint sokan rábólintottak volna, a zsoldoscsapat vezére azonban nem értett egyet.

Prigozsin azt mondta, miután meghallgatott: nem, a fiúk nem értenek egyet egy ilyen döntéssel

– jelentette ki az interjúban az elnök. Kijelentette, hogy nincs lehetőség arra, hogy a Wagner a jelenlegi formájában megmaradjon.

A Wagner nem létezik. Nincs törvény a katonai magánszervezetekről. Egyszerűen nem létezik

– hangsúlyozta Putyin.

Nyár végén indulhat a nagyszabású orosz támadás

Ukrajnában állóháború alakult ki, azonban Seymour Hersh szerint az amerikai vezetés tisztában van azzal, hogy az ukrán ellentámadás kifulladása után a jövő hónapban orosz támadás indul.

 

Jevgenyij Prigozsin wagner-csoport Oroszország Vlagyimir Putyin
Kapcsolódó cikkek