BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Átrendezte az erőviszonyokat Moszkvában a Wagner-lázadás: jöhet egy puccs Putyin ellen?

A Szergej Sojgu vezette kör rendkívül meggyengült, Putyin személyi bankára viszont óriási hatalomra tett szert.

Fenekestül felfordult a hatalmi viszony Oroszországban Jevgenyij Prigozsin zsoldosseregének lázadása óta. A Wagner csoport júliusi felkelése után fejek hullottak, mások pedig jócskán megerősödtek Moszkvában. Erről írt közösségi oldalán az Oroszországban egykor hősként ünnepelt szakadár vezető, Igor Girkin, aki ma már a Kreml egyik legfőbb kritikusa. 

Russian President Vladimir Putin meets with VTB bank chairman at the Kremlin in Moscow on July 11, 2023. (Photo by Alexander Kazakov / SPUTNIK / AFP)
Fotó: AFP

Girkin szerint Prigozsin abban sikerrel járt, hogy zűrzavart okozott a fővárosban. Egyik nagy ellenfele, a védelmi miniszter, Szergej Sojgu és bizalmi köre körül például szinte teljesen elfogyott a levegő. Bár Sojgu a helyén maradt, és továbbra is aktívan dolgozik, már csak kevés beleszólása van az igazi hatalmi játszmákba. 

Vele együtt bukhat a moszkvai régió kormányzója, Andrej Vorobjev és Moszkva főpolgármestere, Szergej Szobjanyin is. 

Előretört viszont az a szentpétervári tömörülés a hatalmi harcban, amelyhez maga Prigozsin is tartozik. Ebbe az úgynevezett Ozero Szövetkezetbe (amely Vlagyimir Putyin orosz elnök legbelsőbb köre) tartozik Putyin személyi bankára, Jurij Kovalcsuk, két üzletember, Arkagyik és Borisz Rotenberg, valamint a korábbi orosz miniszterelnök, a jelenlegi kabinetfőnök-helyettes, Szergej Kirijenko. 

Girkin szerint ez a kör hamarosan megelégelheti Putyin semmittevését, és könnyen lehet, hogy egy másik politikusban látja a kiutat az értelmetlen és már sehová sem vezető háborúból. Ez pedig lehet, hogy maga Kirijenko vagy pedig Prigozsin lesz. A következő időszakban az Ozero Szövetkezet várhatóan megpróbálja majd átvenni a védelmi minisztérium és az orosz biztonsági szolgálat, az FSZB irányítását is. 

Az amerikai háborúkutató szervezet, az ISW szerint Kirijenko az utóbbi időben azért is vonult háttérbe, hogy tudatosan készüljön fel a hatalomátvételre, folyamatosan képezte magát és szervezkedett. Mint Putyin lehetséges utódja, már az orosz Meduza című lap is felhozta a nevét, ám könnyen lehet, hogy Kirijenko nem vár a következő választásokig, és más úton veszi át Oroszország irányítását. A Meduza nem oroszországi, hanem lettországi székhelyű, és a nyugati média már a háború kezdete óta bőséggel szállítja az elméleteket arról, hogyan bukik majd meg Putyin. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.