Meg kell emelnünk a BKK-vonaljegyek árait, hogy a bérletekét ne kelljen, és biztonságban legyen a budapesti közösségi közlekedés

– írta Karácsony Gergely a Facebook-oldalán

Fotó: Havran Zoltán / Magyar Nemzet

A főpolgármester úgy fogalmazott, hogy „megtesszük az elkerülhetetlent, a BKK-vonaljegyek árának emelését, mert a kormányzati sarcpolitika immár a közösségi közlekedés működtetését veszélyezteti”. Hozzátette, hogy a bérletárak viszont továbbra is változatlanok maradnak, és fenntartják a 14 év alattiak és az álláskeresők ingyenes utazását. 

Karácsony azt is írta, hogy a magyar városok közül Budapesten az egyik legolcsóbb a vonaljegy. Az emelés mértéke most az elkerülhetetlen minimum. 

Szeptembertől egy vonaljegy 450 forintba kerül majd, az úgynevezett fedélzeti vonaljegy, vagyis a buszokon megvásárolható jegy 600 forint, a tízes gyűjtőjegy négyezer forint lesz. 

A főpolgármester szerint a döntéssel arra ösztönözik az embereket, hogy alkalmi jegyvásárlás helyett inkább bérletet vegyenek, és ha már bérletük van, akkor még többet használják a közösségi közlekedést. 

Budapest is fizessen a bíróság szerint, Karácsony Gergely azonban fellebbez

A Fővárosi Önkormányzat több mint egy hónapja indított pert a Magyar Államkincstár ellen a szolidaritási hozzájárulás miatt. A Fővárosi Törvényszék első fokon visszautasította a város keresetét.