A mostani időszakban naponta 150-200 migráns lép be a szerbek határain. Május végéig 30 ezren érkeztek déli szomszédunkhoz, közülük mindössze 440 fő kérelmezett menedékjogot, de közülük csupán hat minősült végül jog szerint menekültnek, tehát nemzetközi védelemre jogosultnak – írja a Mandiner hatósági informátorokra hivatkozva. A lap forrásai szerint a migránsok aztán továbbmennek, többek között Magyarország irányába is próbálkoznak. 

Fotó: AFP

Ebben segítségükre van, hogy a szerb rendőrök egy részétől úgynevezett időkeretet, egyfajta félrenézési időt lehet vásárolni, amivel a csempészek nyilván előszeretettel élnek. Sőt, egyes rendőrök újra és újra eladják ugyanazokat a létrákat, generátorokat, illetve egyéb felszereléseket a bevándorlóknak. Ez azért lehetséges, mert a határsértők csak átmenetileg használják, majd a határ szerb oldalán hagyják az eszközöket, miközben igyekeznek átjutni a kerítésen.

A csempészeknek a jelek szerint van is miből „időkeretet” vásárolniuk, ugyanis a portál hatósági forrásai szerint a teljes balkáni illegális migrációs útvonal értéke elérheti az egymilliárd eurót, évente csak Szerbiában több tízmillió eurós bevételt kaszálnak az embercsempészek. A bandák vezetői havonta több százezer eurót keresnek, míg a kiemelt középvezetők 5-10 ezer eurót zsebelhetnek be. Napi szinten ők intézik a hatóságok velük együttműködő részének korrumpálását.

Szintén komoly veszélyforrást jelent határainkhoz közel a fegyverek intenzív jelenléte,

a csempészbandák dél-szerbiai, albániai és koszovói fegyverkereskedőktől vásárolnak fegyvereket, s hallani olyan gyakorlatról, hogy lőfegyvereikkel fenyegetőzve terelgetik a migránsokat a veszélyes útvonalak felé. Az embercsempészek olykor egymással is rivalizálnak, sőt, a hatóságokra nézve is komoly kihívást jelent az, hogy a jövedelmező üzletágból rengeteg fegyverhez jutnak.

A témát az teszi aktuálissá, hogy júniusban az Európai Uniós belügyminiszterei minősített többséggel – Magyarország és Lengyelország ellenkezése dacára – döntöttek a migránsok kötelező szétosztásáról, illetve a határokon belül afféle bevándorlóközpontok létrehozásáról. Utóbbiakból kormányzati információk szerint szabad lenne a ki- és bejárás, nagyságuk pedig Magyarországon már kezdetben is legalább tízezer fős lenne, amely előírás könnyen egy felülről nyitott keretszámmá alakulhat.

A lengyelek is elutasítják az EU migrációs csomagját – új javaslattal állnak elő

A lengyel kormányfő kifejtette, hogy szükségesnek tartja az európai határok védelmét ellátó Frontex megerősítését, hiszen az illegális migránsok csak a csempés-bizniszt, de facto az európai terrorfenyegetést erősítik. Ezért Lengyelország javasolni fogja a csúcson a Frontex átalakítását, többletforrásokat kér a migránskérdés megoldására.