BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szicíliában csillapodtak az erdőtüzek, Pugliában és Szardínián nem múlt el a készültség

Két nap alatt több mint 31 ezer hektár mediterrán növényzet égett le Olaszország déli részén a Legambiente környezetvédelmi szervezet pénteken közölt adatai szerint, és Puglia tartományban még mindig nem sikerült teljesen eloltani a lángokat.

Olaszországban a legszélesebb terület, közel 18 ezer hektár Szicíliában égett le kedd és csütörtök között. A legnagyobb olasz szigeten a kárfelmérés folyik. A palermói születésű Sergio Mattarella államfő felkereste a Santa Maria di Gesu templomot, amelynek nagy része leégett a tűzben. Palermóban a lángok jelentős kárt okoztak, ezért az olasz és a nemzetközi kulturális élet pénzgyűjtést indított a város segítésére.

Wildfire spreading to ammunition depot causes explosion in Greece
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Szicíliában sikerült eloltani a tüzeket, viszont ismét lángra kapott Puglia tartomány tengerparti térsége Foggia magasságában. Az olasz csizma sarkát képező régió kérelmezte a kormánytól, hogy nyilvánítsák katasztrófa sújtotta térségnek az utóbbi hetek hőhulláma, majd azt követő tüzek miatt. Pugliában a hőmérő higanyszála elérte a 46,6 Celsius-fokot.

Szardínián szombatra adtak ki riasztást az ismét rendkívüli hőség miatt. A polgári védelem készültséget rendelt el a várható bozóttüzek miatt is. Az év eleje óta 53 ezer hektár növényzet égett le Olaszországban, ami a tavaly ugyanezen időszakban mértnél 11 ezer hektárral több.

Rómában pénteken 35 fok alá csökkent a nappali csúcshőmérséklet, de a Colosseumnál továbbra is nagy méretű ventilátorokkal frissítik a sorban álló turistákat. A fővárosban hétfőn ismét 37 fok várható az előrejelzések szerint.

Fotó: AFP

A héten egyébként Törökországban, Görögországban, Horvátországban, Olaszországban, Spanyolországban, Portugáliában, Algériában és Tunéziában egyaránt példátlan erdőtüzekkel néztek szembe, miközben a Földközi-tenger régiója a szaharai Cerberus hőhullám okozta rekordhőmérséklettel küzdött.

Görögországi hírek szerint mára csillapodtak az erdőtüzek, de a tűzoltók még sok helyen küzdenek a lángokkal. Az állampolgárok védelméért felelős miniszter pedig benyújtotta lemondását. A rendkívüli hőség és az erős szél által gerjesztett tüzek július 17. óta öt ember életét oltották ki az országban, lakóingatlanokat, farmokat és gyárakat pusztítottak el, és erdős területeket perzseltek fel. 

Ha Rodoszra készül, itt nézheti meg, épp hol van tűz, már nem sok helyen – interaktív térkép.
 

Lezuhant egy tűzoltó repülőgép Görögországban – videóval

Minden jel arra utal, hogy 2023 lesz az emberiség eddigi legmelegebb éve, egyre gyakoribbak az erdőtüzek is, amelyekkel Görögország napok óta küzd. A balesetben két ember halhatott meg.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.