Magyarország kérni fogja az Európai Uniótól, hogy egy évvel hosszabbítsa meg az Oroszország elleni szankciók alóli mentességet, amely lehetővé teszi a Mol csoporthoz tartozó szlovák Slovnaft számára, hogy orosz olajból finomított termékeket exportáljon a Csehországba – ezt Szijjártó Péter külügyminiszter jelentette be hétfőn a Reuters tudósítása szerint.

Hungary Daily Life
Fotó: AFP

Szijjártó a szlovák külügyminiszterrel folytatott megbeszélése után beszélt arról, hogy a magyar olajtársaságnak még egy évre van szüksége ahhoz, hogy befejezze a Slovnaft szlovákiai finomítójában a beruházást, amely lehetővé teszi a további leállást az orosz nyersolajról.

Ezeknek a beruházásoknak a végigviteléhez még egy évre van szükség, ezért arra kérjük az EU-t, hogy egy évvel hosszabbítsa meg a szankciók alóli mentességet, amely lehetővé teszi, hogy a Mol és a csoporthoz tartozó Slovnaft orosz kőolajból finomított termékeket exportáljon Csehországba

 – idézte a hírügynökség a magyar külügy vezetőjét.

A Mol magyarországi és szlovák finomítói is a Barátság kőolajvezetéken érkező nyersolajat dolgozzák fel, Szlovákia szinte az összes nyersolajat Oroszországból kapja, de az idén már az arányának a csökkenését tervezi.

Hernádi Zsolt Mol-vezér áprilisban a Reutersnek elmondta, hogy a Mol részben uniós forrásból tervezi finanszírozni a dunai és a pozsonyi finomítóinak átalakítását, az uráli olajról való részleges leálláshoz szükséges 500-700 millió dolláros technológiai beruházást.

Tavaly a Slovnaft olajfelhasználásának mindössze öt százaléka volt nem orosz olaj, de ez 2023 végére mintegy 30-35 százalékra, azaz 2 millió tonnára fog emelkedni Hernádi szerint.

Visszavágja Moszkva az olajexportot

Oroszország augusztusban napi 500 ezer hordóval csökkenti az olajexportot, jelentette be hétfőn Alekszandr Novak miniszterelnök-helyettes. A lépés önkéntes, és a célja hozzájárulni ahhoz, hogy „az olajpiac kiegyensúlyozott maradjon” – tette hozzá.

A vezető exportőr Szaúd-Arábia is meghosszabbította egy hónappal a kínálata csökkentését. Rijád közölte, hogy augusztusra is kiterjeszti a napi egymillió hordós önkéntesen vállalt termeléscsökkentést.