A román kormány újabb tagja, Gabriela Firea családokért, ifjúságért és esélyegyenlőségért felelős miniszter is távozik tisztségéből idősotthonokban kialakult áldatlan állapotok miatt – ezt a politikus jelentette be pénteken közösségi oldalán. 

ROMANIA-BUCHAREST-NEWLY ELECTED MAYOR
Fotó: Northfoto

Gabriela Firea a Marcel Ciolacuval való konzultáció után, a kormányfő kérésére döntött a távozás mellett, miután a román sajtó kapcsolatba hozta az idősotthonok működtetőjével. „Nagy sajnálattal, de határozottan úgy döntöttem, hogy emelt fővel távozom a kormányból” – írta a miniszter, aki a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) egyik alapembere. 

A közvéleményt napok óta lázban tartják az öregotthonokban elkövetett súlyos szabálytalanságok Romániában. A múlt héten kiderült, hogy a közigazgatásilag Bukarestet magában foglaló Ilfov megye számos intézményében embertelenül bántak a bentlakókkal: 

bántalmazták, ágyhoz kötözték, éheztették őket. A nyomozó hatóságok szerint két bűnszervezet is működtetett öregotthonokat kiszolgáltatott, sok esetben fogyatékkal élő lakókkal.

A román sajtó beszámolói szerint

a lágerekéhez hasonló körülmények között tartották őket, sok esetben fizetség nélküli munkára kényszerítve. Mindemellett az előírt orvosi és higiéniai ellátást sem kapták meg az áldozatok. 

Korábban Marius Budai munkaügyi miniszter mondott le a visszaélések miatt. Kiderült, hogy civil szervezetek már egy évvel ezelőtt tájékoztatták a munkaügyi minisztériumot az idősotthonokban uralkodó szörnyű állapotokról, ám az alárendeltségébe tartozó illetékes hatóságok semmit nem tettek a visszaélésekkel szemben.