Közélet

Zelenszkij elküldte a kulturális minisztert, amiért kultúrára költötte az állami pénzt

Az ukrán kulturális miniszter, Olekszandr Tkacsenko szerint a kultúra háborús időkben is az ország identitásának az alapja, így mindenképpen szükségesnek érezte, hogy a fegyvereken kívül erre is szánjon pénzt a kormány. Több százmillió hrivnya állami pénzt adott múzeumoknak és televíziós adóknak. Volodimir Zelenszkij szerint háborús időkben semmi sem fontosabb a harcnál, ezért felszólította a miniszterelnököt, hogy váltsa le Tkacsenkót.

Bejelentette lemondását Ukrajna kulturális minisztere pénteken, miután Volodimir Zelenszkij elnök bírálta őt a közpénzek háborús időkben kulturális célokra történő felhasználása miatt.

Kyiv StratCom Forum 2023
Az ukrán kulturális miniszter, Olekszandr Tkacsenko szerint a háború ellenére a kultúrára is kell pénzt szánni, ez a nézete azonban kiváltotta Volodimir Zelenszkij haragját.
Fotó: Ruslan Kaniuka / NurPhoto via AFP

Háború idején a kultúrára szánt magán- és költségvetési források nem kevésbé fontosak, mint a drónoké, mert a kultúra identitásunk és határaink pajzsa

– jelentette ki Olekszandr Tkacsenko a Telegramon anélkül, hogy részletekbe bocsátkozott volna lemondásának okáról.

Zelenszkij csütörtök este a miniszter leváltására szólított fel, bírálva az állami költségvetés kulturális projektekre való felhasználását a honvédelem rovására.

Háborús időkben, mint amilyenek a mostaniak, az állam maximális figyelmét és így az állami forrásokat is a védelemre kell fordítani

– mondta az államfő. Zelenszkij közölte, hogy a múzeumok, kulturális központok, szimbólumok és tévésorozatok fontosak, de jelenleg más a prioritás. Szerinte az állami pénzek most a háborúra kellenek, minden mást a költségvetésen kívüli forrásokból kell finanszírozni. Ezt követően felkérte Denisz Smihal miniszterelnököt, hogy váltsa le Tkacsenkót.

Kijev Oroszországba tartó polgári hajók elsüllyesztésével fenyegetőzik

Azt követően, hogy Oroszország a fekete-tengeri gabonaszerződés lejárta után ismét blokád alá vonta az ukrán kikötőket, Ukrajna a polgári hajók megtámadásáról beszélt.

Csütörtökön az Ukrajinszka Pravda arról számolt be, hogy 

a kulturális minisztérium 448 millió hrivnya (mintegy 4,13 milliárd forint) odaítéléséről döntött televíziós sorozatok gyártására.

A Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió szerint a távozó kulturális miniszter azt is megvédte, hogy 500 millió hrivnyát (4,6 milliárd forintot) biztosítsanak a holodomor nemzeti múzeumának befejezésére. A holodomor, a szovjet hatóságok által az 1930-as évek elején mesterségesen előidézett ukrajnai éhínség következtében több millió ember halt meg.

 

kultúra Volodimir Zelenszkij Olekszandr Tkacsenko kulturális miniszter költségvetés
Kapcsolódó cikkek