Közélet

Kijev Oroszországba tartó polgári hajók elsüllyesztésével fenyegetőzik

Azt követően, hogy Oroszország a fekete-tengeri gabonaszerződés lejárta után ismét blokád alá vonta az ukrán kikötőket, Ukrajna a polgári hajók megtámadásáról beszélt.

Az ukrán hadsereg kijelentette, hogy minden orosz hajót, amely a Fekete-tengeren megközelíti az ukrán kikötőket, úgy kezelnek, mintha katonai jármű lenne, és elsüllyesztik. A fenyegetést az ukrán védelmi minisztérium csütörtöki közleményében írta meg, amelyben azzal vádolta Moszkvát, hogy a Fekete-tengert háborús zónává változtatta.

A,Group,Of,Warships,Of,The,Black,Sea,Fleet,Of
Fotó: Shutterstock

Kijev megfogadta, hogy a Fekete-tengeren tartózkodó összes hajót, legyen az katonai vagy polgári, ellenségnek tekint.

A közlemény szerint a Fekete-tenger északkeleti része, illetve a Kercsi-szoros is háborús övezetnek lesz tekinthető – írta meg a Russia Today.

Az ukránok szerint a Moszkva hadihajó elsüllyesztése bizonyítja, hogy Kijev rendelkezik a szükséges eszközökkel, amelyekkel hatékonyan tudnak harcolni a tengeren is Oroszország ellen. Az orosz haditengerészet zászlóshajóját még 2022 áprilisában sikerült elsüllyeszteni, bár Kijev nyíltan sosem vállalta fel, hogy köze lenne a cirkáló pusztulásához. A hivatalos orosz narratíva, hogy a hadihajón felrobbant egy lőszeres láda, ami miatt lángra kapott a hajó, és ez okozta a vesztét.

Az ukrán gabonaimport tilalmának meghosszabbítását kérik a közép-európai országok

A fekete-tengeri egyezség felbomlása után különösen fontos a gazdák védelme az ukrán dömpinggel szemben.

Oroszország egyelőre nem reagált az ukrán fenyegetésre, de még a hét elején orosz tisztviselők beszéltek arról, hogy az ukrán kikötőkbe tartó hajók célpontokká válhatnak.

A nemzetközi vizeken való közlekedés átmenetileg nem biztonságos

– írta az orosz hadsereg egy közleményben.

A Fekete-tengeren található egy nagy orosz olajterminál, amelyen keresztül a finomított kőolajtermékek exportjának tetemes része történik. A Bloomberg adatai szerint jelenleg 28 olajszállító tartályhajó tartózkodik a térségben.

 

Kijev Oroszország hadihajó Moszkva fenyegetés
Kapcsolódó cikkek