Közélet

Zelenszkij felháborodott: bizonytalannak és gyávának nevezte a NATO-t

A NATO előre megküldte az ukrán csatlakozásról szóló tárgyalások eddigi eredményeinek szövegtervezetét az ukrán elnöknek. Volodimir Zelenszkij szerint a védelmi szövetségben szó se esik országa csatlakozásáról, szerinte a NATO ezt még mindig alkualapnak akarja használni Oroszország ellen. Az elnök szerint ez bizonytalan és gyáva lépés, amit szóvá is fog tenni, ha megérkezik Vilniusba.

Az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij a Twitteren fejezte ki felháborodását, amiért a vilniusi NATO-csúcsra nem dolgozták ki, mely feltételekkel csatlakozhat Ukrajna a védelmi szövetséghez.

Fotó: AFP

A NATO-csúcson kiadott közlemény egyelőre csak azt tartalmazza, hogy a szövetség tagjai nyitottak arra, hogy a jövőben tárgyaljanak Ukrajna csatlakozásának a mikéntjéről, de ehhez az összes tag beleegyezése szükséges lesz – erről a egy magas rangú diplomatája beszélt a Politicónak.

A közlemény szövege még nem végleges, de a Kijevbe eljuttatott tartalma felháborította Zelenszkijt.

Nagyra becsüljük a NATO-szövetségeseinket, de felhívjuk a figyelmüket, hogy Ukrajna is tiszteletet érdemel

– írta Twitter-bejegyzésében az ukrán elnök. Szerinte példátlan és abszurd, hogy Ukrajna csatlakozásának megvitatására, de még a meghívására sem tűztek ki határidőt. Az elnök úgy véli, hogy az általa megkapott szövegben homályos megfogalmazások vannak.

A vilniusi csúcstalálkozón a NATO-tagok most nehéz helyzetben vannak. Egyrészt meg kell nyugtatniuk Ukrajnát a jövőbeni csatlakozás lehetőségével kapcsolatban, másrészt nem mernek ígéretekbe bocsátkozni a jelenlegi helyzetben. Ukrajna elvárná azt az ígéretet, hogy a háború után automatikusan a NATO tagja legyen, de Washington és Berlin nem szívesen bólintana rá erre.

Volodimir Zelenszkij, aki várhatóan részt vesz a vilniusi találkozón, akár ennél többért is lobbizhat. A Twitteren azzal vádolta meg a NATO-tagokat, hogy azért nem kapnak ígéretet a csatlakozásra, mert a védelmi szövetség Ukrajna tagságát akarja alkualapnak használni Oroszországgal szemben.

Nyugati manipulációnak nevezte a NATO-csúcsot a moszkvai külügy

Marija Zaharova az Egyesült Államoknak és Finnországnak is odaszúrt.

Az ukrán elnök felháborodása több NATO-tag kritikáját is kiváltotta Vilniusban. Egy magas rangú közép-európai diplomata azt mondta, hogy alapvetően kritikus néhány szövetséges hozzáállásával az ukrajnai helyzethez, de így is átgondolatlannak és tisztességtelennek tartja Zelenszkij megnyilvánulását.

Az ukrán elnök túl messzire megy

– mondta a neve elhallgatását kérő diplomata.

Mások megértéssel fordulnak Zelenszkij felé, akik sokak szerint érthetően frusztrált a jelenlegi helyzetben, amikor Oroszország támadásaitól szenved az ország.

Egy háború kellős közepén vannak, érthető, ha magasak az elvárásaik

– mondta egy résztvevő.

A legtöbb NATO-tag egyetért abban, hogy Ukrajna helye a jövőben a NATO-ban van, a kérdés csak a csatlakozás részleteit érinti.

A NATO-ban nincs egyetértés a kérdésben. Washington és Berlin ragaszkodik az óvatos, semmitmondó nyilatkozathoz Ukrajna csatlakozásával kapcsolatban, miközben a szövetség keleti országai a mielőbbi felvételt sürgetik.

John Kirby, az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője arról beszélt, hogy Ukrajna helye a jövőben a NATO-ban lesz, de addig még hosszú az út. Szerinte az országnak olyan reformokra lesz szüksége a jogállamiság, a kormányzás és a politika terültén, amelyeket a jelenlegi háború közben nem tudnak végrehajtani.

Ez áll az ukrán elnök bejegyzésében:

„Nagyra értékeljük szövetségeseinket. Értékeljük a közös munkát a biztonság megteremtése érdekében. Értékeljük a nyílt beszédet. Ukrajna képviseltetni fogja magát a vilniusi NATO-csúcson, mert ez tiszteletet jelent. Ukrajna ugyanennyire megérdemli a tiszteletet. Most a vilniusi találkozón egy Ukrajna nélküli szövetségről tárgyalnak. Hangsúlyoznom kell, még csak a meghívásunkról sincs szó, nemhogy a csatlakozásunkról. Példátlan és abszurd, hogy a meghívásra még csak határidőt sem tűztek ki, és a csatlakozási feltételekről csak furcsa, érthetetlen megfogalmazásokban esik szó. Úgy látjuk, hogy nincs meg a szándék, hogy meghívják Ukrajnát a NATO-ba. Ez azt jelenti, hogy az Oroszországgal folytatott béketárgyalásokon még mindig alku tárgya lesz Ukrajna NATO-tagsága. Ez azt jelenti, hogy Oroszország folytathatja a terrort. Ez a NATO bizonytalanságát és gyengeségét mutatja. Erről mindenképpen beszélnünk kell, ha Vilniusba érek.”

 

Ukrajna Zelenszkij NATO ukrán elnök
Kapcsolódó cikkek