Miután lejárt a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) által adott, a házi őrizetben tartott Mohamed Bazoum elnök szabadon engedéséről és hivatalába történő visszahelyezéséről szóló ultimátum határideje vasárnap éjfélkor, az országot irányító, nemrég hatalomra jutott junta lezárta Niger légterét.

Niamey, 2023. augusztus 3.
A puccsot végrehajtó Amadou Abdramane ezredes támogatói az ország függetlenségéért és a külföldi beavatkozás ellen rendezett tüntetésen Niger fővárosában, Niameyben 2023. augusztus 3-án. Az afrikai országban katonai hatalomátvétel történt július 26-án.
MTI/AP/Sam MednickNiamey, 2023. augusztus 3.A puccsot végrehajtó Amadou Abdramane ezredes támogatói az ország függetlenségéért és a külföldi beavatkozás ellen rendezett tüntetésen Niger fővárosában, Niameyben 2023. augusztus 3-án. Az afrikai országban katonai hatalomátvétel történt július 26-án.MTI/AP/Sam Mednick
Nigerben hetek óta rendkívül feszült a helyzet.
Fotó: AFP

Az állami televízióban közzétett rendelkezést a junta az ECOWAS jelentette fenyegetéssel indokolta, miután a szervezet azt is közölte, hogy ha a puccsisták nem teljesítik az ultimátum követeléseit, a katonai erő bevetésétől sem riadnak vissza. 

A junta azonban nem hátrált meg, és a nép töretlen támogatására hivatkozva készen áll a védekezésre.

A légtér lezárása határozatlan ideig szól, az ECOWAS eddig nem reagált rá. Vasárnap délután a puccsisták támogatói közül több ezren gyűltek össze az egyik niamey-i stadionban, arra az esetre, ha fegyveres intervenció indulna az ország ellen, és a junta delegációjának tagjait hatalmas ováció fogadta.

Niger öt szomszédja közül kettő – Mali és Burkina Faso, ahol szintén a hadsereg ragadta magához a hatalmat – üdvözölte a puccsot, és bejelentette: támadás esetén kész Niamey segítségére sietni. A Nigerrel szintén határos, az ECOWAS-ban nem tag Algéria a hét végén azt közölte, semmiféle fegyveres beavatkozást nem támogat, viszont Szenegál már a múlt héten bejelentette, kész katonákat küldeni a junta ellen.