Közélet

A litvánok nem vicceltek, lezárnak két határátkelőt

Litvánia lezárja a Sumskas és Tverecius falvak közelében lévő határátkelőket. A döntést a Fehéroroszországban állomásozó Wagner-zsoldosok miatt hozták meg. A határátkelőket augusztus 18-tól zárják be, de arra felhívták a figyelmet, hogy a két ország közötti árufuvarozást a döntés nem érinti.

A litván kormány úgy döntött, hogy augusztus 18-tól ideiglenesen bezár kettőt a hat fehéroroszországi határátkelője közül – számolt be szerdán az LRT litván közmédia.

Lithuanian Border Towns: Coping With Russia-Ukraine War Tensions
Fotó: AFP

Lengyelországot és a balti államokat aggasztja a határon kialakult helyzet, miután a múlt hónapban a Wagner orosz magánhadsereg több száz zsoldosa érkezett az országba Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök meghívására. 

Lettország kedden a határőrök szabadságát vonta vissza a fenyegetés miatt, Lengyelország pedig a múlt héten jelentette be, hogy tízezerre növeli a fehérorosz határ mentén szolgáló katonák létszámát 

– emlékeztetett a Jevropejszka Pravda hírportál.

A Wagner csoport tagjai menekülteknek adhatják ki magukat, hogy bejussanak az EU-ba – figyelmeztet a lengyel miniszterelnök

A lengyelek és a litvánok határaik teljes lezárását fontolgatják.

A litván kormány a döntést szerdai ülésén hozta meg. 

Eszerint augusztus 18-tól ideiglenesen bezárja a Sumskas és Tverecius falvak közelében lévő ellenőrző pontokat. 

Ezeket a határátkelőket főként személygépkocsik és üres teherautók használják. Korábban a vámosztály vezetője, Darius Zvironas azt mondta, ezeknek a pontoknak a bezárása nem érinti a fehéroroszországi határon áthaladó áruk mozgását. Gitanas Nauseda litván elnök nemrégiben már előrebocsátotta, hogy Litvánia és szomszédjai lezárhatják a fehérorosz határt, ha a biztonsági helyzet túlságosan feszültté válna. Ingrida Simonyte kormányfő ugyanakkor megjegyezte, hogy a fehérorosz határon több mint két ellenőrző pont lezárása a szomszédokkal való egyeztetés nélkül negatív következményekkel járhat Litvániára nézve, ezért ha ilyen döntést mérlegelnek, fontos az összehangolt cselekvés.

 

Wagner fehérorosz határ Litvánia határátkelő
Kapcsolódó cikkek