Az augusztus elejei szlovéniai árvizek okozta közvetlen károkat jelenleg 4,7 milliárd euróra becsülik, de a következő öt évben akár 7 milliárd eurót is elkülöníthetnek az érintett területek újjáépítésére – jelentette ki Robert Golob szlovén miniszterelnök csütörtökön a parlamentben.

EU Commission President Ursula von der Leyen (C) visits flood-hit areas with Slovenian Prime Minister Robert Golob (3rd R) in Crna na Koroskem on August 9, 2023, as Slovenia, an EU member, has asked for help from the bloc, seeking in particular heavy machinery such as excavators and prefabricated temporary bridges to deal with the aftermath of the flooding. The death toll from days of heavy rains and flooding in Slovenia has climbed to six, police said on August 7, 2023. (Photo by Jure Makovec / AFP)
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Robert Golob szlovén miniszterelnök  az árvíz sújtotta területeket látogatja meg Crna na Koroskemben 2023. augusztus 9-én.
Fotó: AFP

A 2023-as pótköltségvetést ismertetve Golob elmondta: 

a kormány a következő hetekben újjáépítési törvénytervezetet készít, amelynek értelmében 6,7-7 milliárd eurót különítenének el az ehhez szükséges erőfeszítésekre a következő öt évben.

A cél nem csupán az, hogy ezeket a területeket a korábbi állapotukba visszaállítsák, hanem olyan mértékben rehabilitálják, hogy lényegesen ellenállóbbak legyenek a hasonló természeti katasztrófákkal szemben

 – tette hozzá.

Míg 520 millió eurót az idei költségvetés módosításával biztosítanak a helyreállítási munkálatokra, a legfontosabb források várhatóan az európai alapok lesznek, amelyek összesen mintegy 2 milliárd eurót tesznek ki, beleértve a Szolidaritási Alap 400 millió eurós támogatását is – magyarázta a kormányfő.

Golob jelezte: további 750 millió eurót az Helyreállítási és Ellenállóképességi mechanizmusából származó kölcsönökből hívnak le. A miniszterelnök megjegyezte, hogy erről már szerdán értesítette Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét, az erre vonatkozó hivatalos kérelmet pedig csütörtökön küldik el Brüsszelnek.

A kormány emellett mintegy 1,1 milliárd eurót fordít újjáépítésre a költségvetési fejezetben szereplő kiadási előirányzatok átcsoportosításával, valamint további 1,3 milliárd euróra számít a szolidaritási hozzájárulásokból.

Körülbelül 350 millió eurót várhatóan közvetlenül a biztosítótársaságok fedeznek majd az érintett magánszemélyeknek és vállalatoknak kártérítések formájában 

– húzta alá Golob. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a kormány az árvíz utáni újjáépítést szakértőkre bízta. 

Remélem, hogy a politika az újjáépítés minden szegmenséből kivonul, mert csak így lesz gyors és hatékony

 – fogalmazott.

Év végéig olcsóbb lesz az áram az árvíz sújtotta szlovén háztartásoknak

A jogosult háztartások villanyszámlája 60 százalékkal lesz alacsonyabb. Az új intézkedés 14 napon belül hatályba lép.

Borítókép forrása: AFP