Orosz és kínai hajók tűntek fel Alaszka partjainál, amire válaszul az amerikai haditengerészet négy rombolót irányított oda. A tizenegy hajóból álló orosz–kínai járőr azonban mindvégig a nemzetközi vizeken maradt.

Példátlan, hogy ekkora hajócsoport közelítse meg az amerikai partokat, és különösen az orosz–ukrán háború és a Tajvani-szoros térségében kialakult feszültség idején provokatív is.

USS John S. McCain Undocking
Az orosz–kínai hajókat követő egyik amerikai romboló, az USS John McCain.
Fotó: AFP

Az amerikai parancsnokság elismerte, hogy tengeri és légi eszközökkel őrjáratot hajtott végre a térségben az Egyesült Államok védelme érdekében, ám ezt nem tartották fenyegetésnek, míg az orosz hadügyminisztérium szerint a flotta kommunikációs és tengeralattjáró-ellenes gyakorlatokat hajtott végre, és gyakorolták a helikopterleszállást is egymás hajóin. A gyakorlat kezdete óta az orosz hadügy szerint 

a flotta mintegy 2300 tengerészeti mérföldet (kb. 4260 kilométer) tett meg, érintve a Japán- és az Ohotszki-tengert is.

A The Wall Street Journalnak válaszolva a washingtoni kínai követség közölte, hogy a gyakorlat nem az Egyesült Államok ellen irányult. A kínai követség szerint a gyakorlat az orosz és a kínai hadsereg közötti éves együttműködés részét képezi és nem irányulnak harmadik ország ellen.

Mindennek ellenére az amerikai haditengerészet négy rombolót indított a hajók követésére, valamint több repülőgépet is, szemben egy múlt szeptemberi esettel, amikor hét orosz–kínai hajót csupán a parti őrség egy hajója üdvözölt. Ez Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó szerint gyenge válasz volt.

Az orosz–kínai gyakorlatok Alaszka közelében egy újabb elemét képezik a sarkvidékért folytatott nagyhatalmi versenyfutásnak. Ugyanakkor amerikai tisztviselők szerint az orosz–kínai együttműködés célja az is, hogy ellensúlyozza Amerika szövetségeit – Japán, Dél-Korea és mások – a térségben.