Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke munkaebéden találkozott David Pressmannal, az Egyesült Államok rendkívüli és meghatalmazott magyarországi nagykövetével. Az MNB-közleményben felidézték, hogy a magyar–amerikai gazdasági, kereskedelmi, történelmi és kulturális kapcsolatok több mint 100 évre nyúlnak vissza. 

MATOLCSY György,
Budapest, 2023. január 19.Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke beszédet mond Wekerle Sándor Kárpát-medencei Gazdasági-díj nagydíj és Wekerle Sándor Kárpát-medencei Gazdasági-díj junior fokozatának átadóünnepségén a fővárosban, a Magyar Nemzeti Bank Bölcs Vár épületében 2023. január 19-én. Csák János kulturális és innovációs miniszter kapta a Wekerle Sándor Kárpát-medencei Gazdasági-díj nagydíj fokozatát. A díjat a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alapította, az elismerés gondozását a Magyar Nemzeti Bank 2019-ben vette át.MTI/Máthé Zoltán Budapest, 2023. január 19.
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke beszédet mond Wekerle Sándor Kárpát-medencei Gazdasági-díj nagydíj és Wekerle Sándor Kárpát-medencei Gazdasági-díj junior fokozatának átadóünnepségén a fővárosban, a Magyar Nemzeti Bank Bölcs Vár épületében 2023. január 19-én. Csák János kulturális és innovációs miniszter kapta a Wekerle Sándor Kárpát-medencei Gazdasági-díj nagydíj fokozatát. A díjat a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alapította, az elismerés gondozását a Magyar Nemzeti Bank 2019-ben vette át.
MTI/Máthé Zoltán
Fotó: Máthé Zoltán

A két ország számtalan területen, különösen a biztonság, a gazdaság, az energia és a bűnüldözés területén működik együtt a közös nemzetközi célok elérése érdekében. A felek az egyeztetés keretében áttekintették a magyar és amerikai gazdasági, valamint a kétoldalú pénzügyi kapcsolatokat és a további szakmai együttműködési lehetőségeket.

Matolcsy György jegybankelnök a találkozón kiemelte, hogy a jelenlegi bizonytalan gazdasági és geopolitikai helyzetben az erős bilaterális kapcsolatok elengedhetetlenek. Mindkét fél egyetértett abban, hogy szükséges a két ország közötti gazdasági kapcsolatok további mélyítése és a folyamatos párbeszéd fenntartása – írta közleményében a magyar jegybank.

Elemzők: a jegybanknak fontosabb a forint stabilitása, mint egy rossz GDP-adat

Hiába a gyenge második negyedéves gazdasági teljesítmény, az elemzők szerint szinte semmi esély arra, hogy gyorsítson a kamatcsökkentéseken a jegybank. A piacon is ezt árazzák, a forint nem ingott meg, és a hozamok terén sem érdemes hirtelen beszakadástól tartani. Míg nálunk a hozamok csökkenésétől tartanak a befektetők, a globális államkötvényhozamok a 2008 óta mért legmagasabb szintre emelkedtek, mivel a központi bankok állítják le a kamatemeléseket.