Közélet

Az orosz–ukrán háború 541. napja – friss hírek

Ukrán drónok megsemmisítéséről számoltak be az oroszok. Egy légi drónt Moszkva felett lőttek le, egy tengeri eszközt pedig Szevasztopolnál. A támadás említésre méltó kárt nem okozott.

Ukrán drónt lőtt le éjjel Moszkva légterében az orosz légvédelem - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

Fotó: AFP

Az ukrán drón a légvédelmi eszközök ráhatása után megváltoztatta röppályáját és nem lakóépületre zuhant a moszkvai Krasznopreszenszkaja rakpart közelében

– hangzott a közlemény.

A tájékoztatás szerint az ukrán drón lezuhanása személyi sérülést vagy tüzet nem okozott. A tárca terrortámadásnak minősítette a történteket.

A NATO-főtitkár szerint Kijev dönti el, hogy mikor ér véget a háború

Korábban Jens Stoltenberg hivatalvezetője azt mondta, hogy Oroszországnak átadott területekért cserébe kaphat NATO-tagságot Ukrajna.

Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester is bejelentette a Telegram-csatornáján, hogy egy drónt semmisítettek meg a légvédelmi erők Moszkva felett. Közlése szerint a gép darabjai a Moszkva City felhőkarcolónegyed melletti Ekszpocentr területére zuhantak, és jelentősebb kárt nem okoztak.

A moszkvai Vnukovo és Zsukovszkij repülőtéren felfüggesztették a légiforgalmat.

Az orosz védelmi tárca csütörtök éjjel egy ukrán tengeri drón megsemmisítéséről számolt be, amely Szevasztopoltól 237 kilométerre délkeletre támadást kísérelt meg az orosz Fekete-tengeri Flotta hajói ellen. A drónt a tájékoztatás értelmében a Pitlivij őrhajó és a Vaszilij Bikov járőrhajó fedélzeti fegyverei megsemmisítették.

 

19:57

Egyre több hadköteles férfi hagyná el Ukrajnát

A munkácsi határőrség sajtóosztálya által közzétett legfrissebb adatokból kiderül, hogy egy nap alatt 12 személy próbálkozott törvénytelen határátlépéssel.

19:44

Ukrajna: növekvő háborús köd, kényszerű tőzegmánia

Ahogy állóháborúvá lassul az ukrajnai ellentámadás a szárazföldön, úgy növekszik a feszültség a Fekete-tengeren. Sűrűsödik a háborús információköd, egyre nehezebb kihámozni valamit az egymásnak ellentmondó hadijelentésekből. Ukrajna kénytelen a romló energiahelyzet miatt az egyik leginkább klímaártalmas fosszilis tüzelőanyaghoz, a tőzegkészleteihez fordulni. 

18:30

Elbukott az ukrán ellentámadás az amerikai hírszerzők szerint

Nem akárki szellőztette meg, hanem a befolyásos The Washington Post, hogy az amerikai hírszerzők előrejelzésükben úgy vélik: Ukrajna nem fogja tudni megvalósítani a folyamatban lévő ellentámadás fő célját Oroszország elleni háborújában.

17:29

Visszaverték az ukrán támadásokat az oroszok

Ukrán támadások visszaveréséről számolt be a front több szakaszáról Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a pénteki hadijelentést ismertetve. Az ukrán fegyveres erők veszteségét csaknem nyolcszáz főben nevezte meg, akik közül, mint mondta, mintegy 220-an a Donyeck körzetében vívott harcban estek el vagy sebesültek meg, mintegy 210-pedig a dél-donyeci régióban veszették életüket.

16:53

Kilenc ukrajnai régiót támadtak az oroszok

Kilenc ukrajnai régiót támadtak az elmúlt napban az oroszok, csak a déli Herszon megyére 207 lövedéket lőttek ki. 

15:43

Orosz újságíró megmérgezése miatt nyomoznak a németek

A német hatóságok egy lehetséges mérgezés ügyében nyomoznak, melynek célpontja az orosz disszidens újságíró, Elena Kosztyucsenko lehetett tavaly ősszel.  Az újságíró az orosz Meduzán és az amerikai n+1-en megjelent írása szerint tavaly márciusban egy ukrán forrása figyelmeztette, hogy az oroszok meg akarják gyilkolni.

15:16

Moldovai diplomatákat utasítottak ki az oroszok

09:20

Beadta a derekát Washington: Dánia és Hollandia küldheti az F–16-osokat Ukrajnának

Az Egyesült Államok beleegyezett, hogy Dánia és Hollandia F–16-osokat adjon át Ukrajnának amint a pilóták kiképzése befejeződött – közölték amerikai tisztviselők csütörtökön.

07:59

Ukrajnába látogatott a szlovák hadsereg vezére

Az ukrán vezérkar közlése szerint Daniel Zmeko tábornok a dél-ukrajnai Zaporizzsja megyében és a kelet-ukrajnai Donyeck megye déli részében harcoló Tavrija stratégiai műveleti csoporthoz látogatott el.

 

drón Oroszország Moszkva Szevasztopol
Kapcsolódó cikkek