Közélet

A NATO-főtitkár szerint Kijev dönti el, hogy mikor ér véget a háború

Korábban Jens Stoltenberg hivatalvezetője azt mondta, hogy Oroszországnak átadott területekért cserébe kaphat NATO-tagságot Ukrajna.

„Egyedül Kijev dönti el, mikor teljesülnek azok a feltételek, amelyek az ukrajnai háború lezárását célzó béketárgyaláshoz szükségesek” – mondta csütörtökön Jens Stoltenberg, a főtitkára a norvégiai Arendalban. Kizárólag az ukrán fél mérlegelheti, mi az, amit elfogadhatónak tart a tárgyalóasztalnál – hangsúlyozta –, a NATO feladata pedig Ukrajna támogatása. 

Secretary General of NATO and former Norwegian Prime Minister Jens Stoltenberg looks on during the commemoration of the July 22, 2011 terrorist attack as part of the 12 year anniversary at the 22nd July memorial in Oslo, on July 22, 2023. In 2011, far-right extremist Anders Behring Breivik tracked and gunned down 69 people, most of them teenagers, at a Labour Party youth camp on the island of Utoya, shortly after killing eight people in a bombing outside a government building in Oslo. (Photo by Tor Erik Schrøder / NTB / AFP) / Norway OUT
Fotó: AFP

Kedden Stian Jenssen, Stoltenberg vezérkari főnöke egy – ugyancsak Arendalban rendezett – panelbeszélgetésen felvetette, hogy az ukrán fél esetleg lemondhatna az orosz erők által megszállt területei egy részéről Moszkva javára a háború lezárása érdekében. Jenssen szavait Kijev felháborodással fogadta, a vezérkari főnök pedig elnézést kért.
Stoltenberg csütörtökön hangsúlyozta, hogy a NATO nem változtat jelenlegi politikáján, tehát Ukrajna határainak továbbra is a nemzetközileg elismert határokat tekinti, és támogatja az ország területi egységét, szuverenitását. 

A Vilniusban rendezett júliusi NATO-csúcson a tagországok megállapodtak abban, hogy Ukrajna csak akkor fog tudni csatlakozni a szervezethez, ha 

a szövetségesek ebben egyetértenek, és az ehhez szükséges feltételek teljesülnek.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csalódottságának adott hangot amiatt, hogy a csúcson hazája nem kapott meghívást a szervezetbe, és leszögezte: Ukrajna nem mond le azon területek iránti igényeiről, amelyeket sajátjának tart, cserébe a NATO-tagság perspektívájáért. 

 

Kijev béketárgyalás Moszkva NATO
Kapcsolódó cikkek