Közélet

Egy kelet-ukrajnai falut ért orosz tüzérségi támadás

Az orosz erők több mint 100 települést támadtak meg hét ukrajnai régióban.

Két halálos áldozata és egy sebesültje van annak a szombati orosz tüzérségi támadásnak, amelyben a kelet-ukrajnai Podoli falu kávézója kapott találatot – közölte Oleh Szinyehubov harkivi kormányzó. „Az ellenség egy civil objektumot, egy kávézót talált el, ahol helyi lakosok tartózkodtak” – írta Szinyehubov a Telegramon. A tavaly februárban indított háborúban az orosz csapatok ellenőrzésük alá vonták a falut, de az ukrán erők szeptemberben visszafoglalták.

41st Mechanized Brigade gears up for combat missions
Fotó: NurPhoto via AFP

Az orosz erők több mint 100 települést támadtak meg hét ukrajnai régióban, három civilt megöltek és legalább négyet megsebesítettek az elmúlt nap során – jelentették a regionális hatóságok augusztus 26-án. Az elmúlt nap folyamán az orosz erők 26 települést támadtak meg Zaporizzsja megye délkeleti részén, egy civilt megöltek, egy másik pedig megsebesült Mala Tokmachka faluban – mondta Jurij Malasko kormányzó augusztus 26-i távirati bejegyzésében, a Kyivindependent beszámolója szerint.

A jelentés szerint az orosz erők 86-szor érték el a térséget több rakétavetővel, tüzérséggel, drónokkal, rakétákkal és légicsapással. Harkiv megyében két ember meghalt, egy pedig megsebesült egy orosz tüzérségi csapásban Podoly faluban – írta Oleh Szinyehubov a régió kormányzója augusztus 26-án. Az Izium és Kupiansk kerületek településeit is célba vették, és megrongáltak egy gazdaságot, egy házat, és egy gázvezeték – számolt be korábban Syniehubov. Eközben a légierő augusztus 26-án azt közölte, hogy augusztus 25-én este lelőtt két Shahed drónt Harkiv megyében.

Szerhij Liszak kormányzó szerint a Dnyipropetrovszk megye elleni orosz támadásokban az elmúlt nap folyamán egy civil meghalt Nikopolban. A támadások megrongáltak házakat, autókat, villanyvezetékeket és a résvezetéket.

Pavlo Kyrylenko kormányzó augusztus 26-án jelentette be Donyeck megyében az orosz támadások egy civilt megsebesítettek az elmúlt nap folyamán. A támadások házakban, lakóépületekben, mezőgazdasági berendezésekben és egy elektromos vezetékben is megrongálódtak.

Olekszandr Prokudin, Herson megye kormányzója augusztus 26-án arról számolt be, hogy az orosz erők az elmúlt nap során 74 alkalommal csaptak le a déli régióra, és egy civil megsebesült. Az orosz támadások több rakétavetővel, aknavetővel, harckocsival, leskelődő lőszerrel és végrehajtott légitámadásokkal károsították a lakóterületeket, a kritikus infrastruktúrát, az oktatási létesítményeket, egy baromfifarmot és egy boltot. Prokudin később azt mondta , hogy egy éjszakai orosz ágyúzás megölt egy 83 éves nőt Olhivkában.

Az orosz erők az elmúlt nap során 13 alkalommal támadták meg Észak-Szumi és Csernyihiv megyéket is – jelentette az ukrán északi parancsnokság augusztus 26-án. Az orosz erők háromszor támadták meg a térséget az éjszaka folyamán és augusztus 26-án reggel gránátvetőkkel és aknavetőkkel. Egyik régióban sem történt áldozat.

 

légitámadás orosz-ukrán háború Zaporizzsja
Kapcsolódó cikkek