Norvégiában kaotikus a helyzet az áradások és a földcsuszamlások miatt. Ráadásul részben összeomlott a Glama folyó egyik gátja, amely a Braskereidfoss vízerőműhöz tartozik. A Hans nevű vihar az elmúlt negyedszázad legnagyobb esőzéseit hozta az országban.

A photo shows the Storelva river flowing through Hoenefoss, Norway on August 9, 2023. Norwegian authorities said on August 9 thousands had been evacuated following massive floods and that they were considering blowing open a dam after the floodgates failed to open. Norway's armed forces said they had been asked to assist police at the Braskereidfoss hydroelectric power station, which lies along the Glomma river -- the longest in Norway -- to evaluate whether the gates would need to be blasted open. (Photo by Annika Byrde / NTB / AFP) / Norway OUT
Fotó: Annika Byrde / NTB / AFP

A norvég folyók szintje várhatóan csütörtökig emelkedik. 

Az áradások halálos áldozatot is követeltek,

egy hetvenes éveiben járó nő belefulladt egy kiáradt patakba. Innlandetből 800 embert evakuáltak. Az Oslo és Trondheim közötti összes főutat lezárták szerdán.

Pal Erik Teigen, az Innlandeti Rendőrkapitányság kabinetfőnöke elmondta: folyamatosan figyelik a gátat, és együttműködnek az erőmű tulajdonosával, a Hafslund Eco céggel. Korábban fontolgatták, hogy irányított robbanást végeznek, de a víz előbb áttört.  

A kormány hidrológiai intézete Norvégia keleti és középső részére továbbra is vörös riasztást ad, mert a folyók vízszintje rekordszintre emelkedett. Jonas Gahr Store norvég miniszterelnök, aki meglátogatta az árvíz sújtotta területet, azt mondta: 

Amikor az eső eláll, egy újabb kihívás kezdődik, mert a vizet el kell vezetni.