Alighanem felzúdulást okoz Észak-Korea szomszédságában és az Egyesült Államokban, hogy Phenjan nem nyugszik bele májusi kudarcába, és japán médiajelentések szerint már készül arra, hogy katonai felderítő műholdat állítson röppályára, ezúttal sikerrel. 

This picture taken on May 31, 2023 and released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on June 1, 2023 shows a new satellite-carrying rocket as it leaves the launch pad, at an undisclosed location in North Korea. North Korea attempted to launch a spy satellite on May 31 but it crashed into the sea after a rocket failure, with the South Korean military retrieving part of the likely wreckage in a potential intelligence bonanza. (Photo by KCNA VIA KNS / AFP) / South Korea OUT / ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS / THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE --- /
Fotó: AFP

Csak néhány hónap telt el, és a tokiói Kyodo hírügynökség jelentése szerint Észak-Korea arról tájékoztatta a japán parti őrséget, hogy augusztus 24. és 31. közt műholdat szándékozik felbocsátani.

A Kim Dzsongun vezette ország májusban lőtte fel első katonai műholdját, amely felemelkedett, de aztán percek múlva a tengerbe zuhant. 

A hivatalos magyarázat szerint azért van szükségük a szatellitre, hogy ellensúlyozzák az USA erősödő katonai jelenlétét a régióban. A hivatalos hírügynökség, a KCNA „agresszív természete” miatt elítélte a hétfőn kezdődött amerikai–dél-koreai közös hadgyakorlatot is, sőt még arra is figyelmeztetett, hogy ha a gyakorlatozás „nukleáris provokációt” is tartalmaz, „reálissá válik a Koreai-félszigeten egy termonukleáris háború” lehetősége.

A májusi kilövést az USA, Dél-Korea és Japán azért ítélte el, mert Phenjan számára a ballisztikus rakéta technológia használatát tiltó ENSZ-határozatok megsértésének ítélték.

Kim Dzsongun számára azonban a katonai kémműhold kifejlesztése prioritás. A dél-koreai Yonhap hírügynökség szerint a helyi hírszerzés arról tájékoztatta a törvényhozókat, hogy az új kilövésre északon augusztus végén vagy szeptember elején kerülhet sor, még az észak-koreai rezsim létrejöttének szeptember 9-ei 75. évfordulóját megelőzően. A májusban lezuhant műhold és rakétája darabjait a dél-koreaiak 36 napig szedegették össze a tengeren egy egész flotta segítségével, majd az elemzés után azt állították: a műhold nem lett volna használható katonai célokra.