Még több embert kell majd várhatóan kitelepíteni a nyugat-kanadai Brit Kolumbiában az erdőtüzek miatt. A tartományban pénteken hirdettek rendkívüli állapotot, szombaton már több mint 35 ezer embert szólítottak fel menekülésre, és további harmincezret figyelmeztettek, hogy bármikor megkaphatják az evakuálási parancsot.

CANADA-BRITISH COLUMBIA-WILDFIRES
(230715) -- BRITISH COLUMBIA, July 15, 2023 (Xinhua) -- This aerial photo taken on July 7, 2023 shows wildfires in the northern part of British Columbia, Canada. With tremendous plumes of smoke sent into the atmosphere, Canada is grappling with its worst wildfire season on record. By Thursday there are 907 active wildfires in Canada with 572 of them classified as "out of control," according to the Canadian Interagency Forest Fire Center (CIFFC). (BC Wildfire Service/Handout via Xinhua)Xinhua News Agency / eyevineContact eyevine for more information about using this image:T: +44 (0) 20 8709 8709E: info@eyevine.comhttp://www.eyevine.com
Az idén már több mint 140 ezer négyzetkilométernyi terület vált a lángok martalékává Kanadában.
 Fotó: BC Wildfire Service Xinhua / Northfoto

Az egyik tűz már csak háromszáz kilométerre volt vasárnap a 150 ezer lakosú Vancouvertől, de a lángok több helyen megközelítették már az amerikai határt és a csendes-óceáni térséget is. Az autópályákat lezárták Vancouver, az ország legforgalmasabb kikötője körül.

Daniel Elby, Brit Kolumbia kormányfője a hétvégén megtiltotta az utazást a tartományban, hogy szálláshelyeket szabadítson fel az evakuáltak és a máshonnan odarendelt tűzoltók számára. A hatóságok felszólították az embereket, hogy kerüljék a tűz által veszélyeztetett övezeteket, és 

ne használjanak drónokat a lángok fényképezésére, mert ezzel hátráltatják a tűzoltók munkáját.

A Reuters tudósítása szerint hivatalosan egyelőre még becslést sem adtak arra, hogy hány épület égett le.

Canada Wildfires 2023: Yellowknife
Aug 16, 2023 - Canada - The Operational Land Imager (OLI) on Landsat 8 captured an image (top of the page) showing several fires burning near Yellowknife at about 18:50 Universal Time (12:50 p.m. local time) on August 16, 2023. The second image (below) is a more detailed view of a fire burning to the northeast. At the time, active fire fronts appeared to be within 20 kilometers (12 miles) of the city. Recently burned areas appear gray, and unburned forests are green. When the image was acquired, smoke streamed to the northeast. Fires Close In On Canadian Town Of Yellowknife
A szárazság miatt ősszel is folytatódhat az erdőtűzszezon.
Fotó: Zumapress.com / Northfoto

Bár az erdőtüzek megszokottak Kanadában, az idei szezon minden rekordot megdönt. A rengeteg és szinte folyamatos tűz miatt kimerültek a helyi önkormányzatok forrásai, bár nem csupán a szövetségi kormánytól, hanem 13 országtól is kapnak segítséget. Legalább négy tűzoltó veszítette életét munka közben.

Országszerte már mintegy 140 ezer négyzetkilométer – New York állam méretével megegyező – terület vált a lángok martalékává, és a hatóságok szerint a szárazság miatt az erdőtűzszezon még ősszel is tartani fog.

Bár Yellowknife település szinte mind a húszezer lakosát evakuálták a múlt héten, és a tüzet még mindig nem sikerült megfékezni, úgy tűnik, hogy a lángok a hét végén nem érik el a várost, mert egy kis eső és a némi lehűlés lassítja a terjedését.