Az iráni hatóságok kétoldalú tárgyalások eredményeként házi őrizetbe helyeztek át öt olyan amerikai állampolgárt, akiket kémkedés vádjával ítéltek el és börtönöztek be – közölte csütörtökön a Fehér Ház.

A tájékoztatás szerint az amerikaiak azon dolgoznak, hogy mind az öt ember hazajusson az Egyesült Államokba, de a tárgyalások sikere érdekében további részleteket nem árultak el. Az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője azt elmondta, hogy a kormány az amerikaiak letartóztatását továbbra is jogtalannak tartja, annak soha nem lett volna szabad megtörténnie.

Flags,Of,United,States,And,Iran,Behind,Chess,Board.,The, Flags of United States and Iran behind chess board. The first pawn moves in the beginning of the game. Political rivalry conceptual 3D rendering
Fotó: Shutterstock

A megállapodást először csütörtökön a The New York Times szellőztette meg, a lap szerint a Biden-kormány fogolycsere-megállapodást kötött Iránnal, amelynek keretében Irán az Egyesült Államokban bebörtönzött állampolgáraiért cserébe elengedi az öt, részben iráni származású amerikait, valamint 

a teheráni kormány hozzájuthat ahhoz a hatmilliárd dollárjához, amelyet az amerikai szankciók részeként Dél-Koreában befagyasztottak.

A fogolycserében érintettek közül négyet most engedtek ki a börtönből – az egyiküket már korábban –, és most mind az öten egy teheráni szállodában várják, hogy repülőre szállhassanak, amire néhány hét múlva kerülhet sor.

A Fehér Ház három amerikai állampolgár nevét hozta nyilvánosságra az öt érintettből, 2015 és 2018 között tartóztatták le őket, és mindhármukat tízévi börtönbüntetésre ítélték kémkedés vádjával. Az érintettek között van befektetési szakértő, üzletember és tudós.

Az iráni külügyminiszter szerdán Teheránban annyit közölt, hogy országa készen áll egy fogolycserére az Egyesült Államokkal.