BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Franciaországba utazik III. Károly

Eredetileg fél évvel korábban került volna sor az útra, de Macron nyugdíjreformja kiverte a biztosítékot a franciáknál.

III. Károly király a következő hónapban Franciaországba utazik, hogy pótolja márciusra tervezett, ám Emmanuel Macron francia államfő nyugdíjreformja elleni tiltakozások miatt elhalasztott látogatását – jelentette be a brit uralkodó csütörtökön.

III. Károly és felesége, Kamilla királynő szeptember 20. és 22. között Párizst és Bordeaux-t keresi majd föl 

a Buckingham-palota tájékoztatása szerint, ünnepelve Nagy-Britannia és Franciaország közös történelmét, kultúráját és értékeit.

Britain's King Charles III and Britain's Queen Camilla arrive by horse carriage for a visit of the Sandringham Flower Show, in Sandrigham, north west England, on July 26, 2023. (Photo by Daniel LEAL / POOL / AFP)
Fotó:  Daniel Leal / POOL / AFP

Eredetileg márciusban utazott volna a brit uralkodó Franciaországba, első külföldi útján királyként, megerősítve Rishi Sunak brit miniszterelnök látogatásának üzenetét a csatorna két partján található ország kapcsolatainak erősödéséről. Párizs és London viszonyának ugyanis nem tett jót a britek kilépése az Európai Unióból 2021-ben,

Azonban a francia nyugdíjkorhatár emelése országszerte heves, többször erőszakba fulladó tüntetéseket váltott ki, melyeket sztrájkok is kísértek, megzavarva a hivatalos út logisztikáját – idézi fel a The New York Times. A hivatalos látogatás ebben a helyzetben Macron szerint is hiba lett volna, így az utat végül lefújták, miközben Károly inkább Németországot kereste fel első, királyi útján.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.