A francia szakszervezetek folytatják a tiltakozásokat a nyugdíjreform ellen, és tüntetéseket szerveznek vasárnapra is, amikor Károly király és a felesége Párizsba látogatott volna. Az utat azonban épp emiatt az utolsó pillanatban elhalasztották, a francia elnöki hivatal pénteki közleménye szerint arra a lehető leghamarabb sor kerül.

A nyugdíjreform elleni tiltakozások miatt kellett elhalasztani Károly és Kamilla párizsi látogatását.
Fotó: AFP

A döntés nem meglepő, hiszen helyi sajtójelentések már korábban arról szóltak, hogy a tiltakozások miatt a versailles-i kastélyból máshová kell átvenni, vagy akár le is mondani a bankettet, amelyet Emmanuel Macron elnök adna az uralkodó tiszteletére. A Sky News értesülései szerint a hatalmas tiltakozások miatt napok óta újratervezik és módosították a látogatás programját, amely III. Károly első hivatalos útja lett volna külföldre. Biztonsági megfontolásokból valószínű volt, hogy a királyi párnak kevesebb alkalma lesz találkozni az emberekkel, emellett egyéb logisztikai problémák is felmerültek. 
A francia hatóságok azonban egészen péntek délutánig állították, hogy a tüntetések ellenére képesek biztosítani az utat. 

Nagyon vigyázunk, a biztonság nem jelent majd problémát. Készen állunk rá, hogy kiváló körülményekkel fogadjuk az uralkodót

 – nyugtatott Gerald Darmann francia belügyminiszter.
A vendéglátók számára már önmagában az kínos lett volna, hogy köztisztaságiak immár hetek óta tartó sztrájkja miatt több ezer tonna szemét halmozódott fel Párizs utcáin. Magáncégek ugyan próbálják elszállítani egy részét, de képtelenek megbirkózni a helyzettel. Ami nem is csoda, a France Bleu Paris rádióállomás szerint a főváros naponta háromezer tonna hulladékot termel, ráadásul a sztrájkolók blokád alatt tartják a Párizs környékén található négy szemétlerakót is.

FRANCE - PARIS - DEMONSTRATION FOR PENSIONS
Halmokban álló szemét fogadta volna a tüntetők mellett a királyi párt.
Fotó: AFP

A helyzet gyorsan nem is fog javulni, a Parisien tudósítása szerint ugyanis az Ivrynél lévő hulladékégetőben hétfőig folytatódik a sztrájk, és ahhoz több magán-hulladékszállító cég munkavállalói is csatlakozhatnak.
A szakszervezetek a királyi látogatást is bojkottálták volna, 

a CGT a héten közölte, hogy a vörös szőnyegeket, bútorokat és zászlókat a középületek számára szállító intézménynél dolgozók nem vesznek részt a vasárnapi fogadás előkészítésében.

 A francia elnöki hivatal azonban azt ígérte, hogy a többi alkalmazott megteszi a szükséges intézkedéseket – erre egyelőre nem lesz szükség.
A királyi pár március 29-ig maradt volna Franciaországban, ellátogattak volna Bordeaux-ba is, ahol a tiltakozók csütörtökön felgyújtották a városháza ajtaját.