Közélet

Három nyelven is megköszönte a lengyel segítséget Ukrajna

Az elmúlt napok üzengetése alapján nem felhőtlen a viszony a két ország között. Kijev most békülékenyebb hangnemre váltott.

Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára három nyelven – lengyelül, ukránul és angolul is – köszönetet mondott a segítségért, amelyet Ukrajna Lengyelországtól kap az ellene Oroszország által indított háborúban.

Briefing of NSDC secretary Oleksiy Danilov on February 23, 2022
February 23, 2022, Kyiv, Ukraine: KYIV, UKRAINE - FEBRUARY 23, 2022 - Secretary of the National Security and Defence Council (NSDC) of Ukraine Oleksiy Danilov holds a briefing following the NSDC meeting, Kyiv, capital of Ukraine. The official has said that the Council has proposed to introduce a state of emergency on the territory of Ukraine, except for Donetsk and Luhansk Regions. (Credit Image: © Evgen Kotenko/Ukrinform via ZUMA Press Wire)
Fotó: Evgen Kotenko / Northfoto

Danyilov az X-platformon (korábbi Twitter) közzétett üzenetében úgy fogalmazott, hogy a feszültség néha érzelmekkel fűtött cselekedeteket és szavakat vált ki, ennek ellenére

Ukrajna hálás minden egyes zlotyért, lőszerért és kedves szóért.

Az ügy előzménye, hogy július 31-én Marcin Przydacz lengyel elnöki külügyi irodai vezető arról beszélt, hogy Varsó meghosszabbíthatja az ukrán mezőgazdasági termékekkel szembeni lengyel behozatali tilalmat, és felszólította Kijevet, hogy Oroszország által megtámadottként legyen hálás Lengyelországnak a támogatásáért.

Jó lenne, ha (Kijev) kezdené megbecsülni azt, hogy Lengyelország milyen szerepet játszott Ukrajna számára az utóbbi hónapok és évek során

– nyilatkozta akkor Przydacz.

Válaszul az ukrán külügyminisztérium augusztus 1-jén bekérette a kijevi lengyel nagykövetet, és értésére adták, hogy az állítólagos ukrán hálátlanságra vonatkozó megjegyzések valótlanok és elfogadhatatlanok. Aznap Pawel Jablonski lengyel külügyminiszter-helyettes bejelentette, hogy ukrán tisztségviselők több közelmúltbeli kijelentése miatt szintén bekéretik a varsói ukrán nagykövetség ideiglenes ügyvivőjét. Jablonski ezzel összefüggésben elmondta, hogy Varsó és Kijev viszonya a kijelentések miatt nem éppen a legjobb.

 

Olekszij Danyilov Marcin Przydacz Ukrajna Lengyelország segítség
Kapcsolódó cikkek