„Szóval itt az ellentámadás. Te meg azt hitted, jó esélyed van életben maradni” – ezzel a vérfagyasztó narrációval indul az az orosz háborús propagandavideó, amely a napokban került fel a világhálóra. 

Hot war continues around Bakhmut
DONETSK OBLAST, UKRAINE - APRIL 13: Ukrainian soldiers of the 80th brigade firing artillery in the direction of Bakhmut as the Russia-Ukraine war continues in Donetsk Oblast, Ukraine on April 13, 2023. Diego Herrera Carcedo / Anadolu Agency (Photo by Diego Herrera Carcedo / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Hot war continues around Bakhmut Bahmut
Hátborzongató videóban fenyegetik az oroszok az ukrán kiskatonákat. Fotó: AFP

Hogy pontosan melyik orosz állami szervezet rendelte meg a bő egyperces anyagot, az egyelőre nem derült ki. De az a szövegkörnyezetből és a jelenetekből egyértelmű, hogy 

az ukrán kiskatonákhoz szól, pontosabban őket fenyegeti brutálisan.

A videó egy elképzelt történetet dolgoz fel. Egy fiatal ukrán férfit mutat, aki kirohan a fedezékéből fegyverrel a kezében, de azonnal fejlövést kap és elesik a fronton. Utána visszarepülünk az időben, és ugyanő látható otthoni környezetben, ahogy próbálja megakadályozni a családja, hogy besorozzák a hadseregbe. Közben a narrátor neki címezve azt mondja: „Te nem akartál nőnek öltözve elmenekülni az országodból. Anyádnak nem volt elég hrivnyája, hogy kenőpénzt fizessen érted. A régi barátok sem segítettek apádnak. Megpróbáltál elbújni, de nekik friss húsra volt szükségük. (A történet ekkor ér arra a pontra, hogy a fiatal ukrán férfit az ukrán hatóságok erőszakkal besorozzák – a szerk.)

A Leopard tankjaikat védik, a saját gyerekeiket védik. De téged? Á, dehogy!

Ennél a résznél a videó ismét a kiindulási helyszínt, a frontot mutatja. De a végkimenetel ezúttal más. A fiatal ukrán férfi harc helyett eldobja a fegyverét, és felemelt kezekkel elhagyja a pozícióját. A narrátor pedig azt mondja: „Most van az utolsó esélyed, hogy életben maradj!”

Az orosz propagandavideó természetesen jótékonyan elhallgatja, hogy a háborúban orosz katonák is tömegével vesztik életüket. Ettől függetlenül tény: a statisztikák szerint egy újonnan a frontra érkező katona átlagosan négy-hét napig marad életben.

Házkutatást tartott a toborzóirodáknál az ukrán rendőrség, lecsapnak az álrokkantakra

Sok hadköteles ukrán szeretné megúszni a kényszersorozást. Az ukrán hatóságok véget vetnének az egészségügyi dokumentumok hamisításának.