Közélet

Házkutatást tartott a toborzóirodáknál az ukrán rendőrség, lecsapnak az álrokkantakra

Sok hadköteles ukrán szeretné megúszni a kényszersorozást. Az ukrán hatóságok véget vetnének az egészségügyi dokumentumok hamisításának.

Augusztus 22-én Ukrajnában a megyei toborzóirodák és egészségügyi intézmények házkutatása során az ukrán rendőrség munkatársai több mint 10 000 egészségügyi aktát foglaltak le – számolt be róla a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hírportál.

LVIV, UKRAINE - JULY 22: A Ukrainian soldier talks with young people during the opening of the recruitment center of the Third Separate Assault Brigade in Lviv, Ukraine on July 22, 2023. The recruitment centers of this brigade are already successfully operating in two cities of Ukraine. Lviv became the third city where their recruiting center will operate. Pavlo Palamarchuk / Anadolu Agency (Photo by Pavlo Palamarchuk / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: AFP

A hatóságok célja, hogy a lefoglalt dokumentumok tanulmányozásával felderítsék azokat az eseteket, amikor az illetékesek fiktív fogyatékosságról, súlyos betegségről szóló dokumentumokat és diagnózisokat állítottak ki a sorozás elkerülése érdekében. A rendőrség azt is bejelentette, hogy valamennyi álbeteg és álrokkant tisztviselő és civil jogi minősítést kap, és büntetésben részesül.

Egy nappal korábban az ukrán rendőrség több mint 200 házkutatást tartott az ország szinte egészében az egészségügyi intézményekben és a területi toborzóközpontokban.

A hírek nagyszabású korrupciós sémákról szólnak, amelynek megszervezésében a szóban forgó intézmények tisztviselői vettek részt.

Az ilyen eljárások résztvevői fiktív kórtörténeteket állítottak fel, félig kitöltött, de bélyegzővel, aláírással ellátott orvosi nyomtatványokat, valamint behívókat adtak ki, az egészségi állapotra vonatkozó megbízhatatlan információkat vittek be az információs adatbázisokba, és több hasonló szabálytalanságot hajtottak végre. Ezekkel a trükkökkel vált lehetővé sok hadköteles személy számára a katonai szolgálatra való sorozás elhalasztása vagy akár teljes elkerülése – közölte a rendőrség.

Börtönbüntetést kapott a sorozás elkerüléséért egy ukrán férfi

Ukrajnában változatos és váratlan helyeken kézbesítik a behívókat. Aki nem vonul be, büntetésre számíthat.

 

 

Ukrajna ukrán rendőrség álrokkant sorozás házkutatás
Kapcsolódó cikkek