Közélet

Hosszú idő után újra külföldre merészkedik Vlagyimir Putyin

Ez lesz az orosz elnök első külföldi útja a Nemzetközi Büntetőbíróság letartóztatási parancsának kiadása óta.

Először készül külföldi útra Vlagyimir Putyin orosz elnök azóta, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) ukrán gyerekek elrablása miatt elfogatási parancsot adott ki ellene. A tervek szerint az orosz államfő októberben Kínába utazik, az Új Selyemút kapcsán rendezett fórumra hivatalos a témát ismerő források szerint.

Az ICC márciusi letartóztatási parancsának megjelenése óta Putyin nem hagyta el Oroszországot, leszámítva az orosz hadsereg által megszállt ukrán területeken tett látogatását. Kihagyta a múlt heti BRICS-csúcstalálkozót Dél-Afrikában, és jelezte, hogy az indiai G20-csúcstalálkozón sem vesz részt, annak ellenére, hogy a hágai bíróságnak India sem tagja – hasonlóan Oroszországhoz vagy az Egyesült Államokhoz.

In this pool photograph distributed by Sputnik agency, Russia's President Vladimir Putin looks on during a meeting with members of the Alyosha T-80 tank crew in Moscow, on August 24, 2023. (Photo by Mikhail KLIMENTYEV / POOL / AFP)
Fotó: AFP

Korábban az is szóba került, hogy Putyin augusztusban Törökországba utazik, hogy találkozzon Recep Tayyip Erdogan török elnökkel, de végül inkább Erdogan utazik Szocsiba, hogy találkozzon orosz kollégájával.

Mióta az orosz csapatok lerohanták Ukrajnát, Putyin egyébként sem utazott sokat külföldre, csak a szomszédos posztszovjet országokat és Iránt kereste fel.

Kínában utoljára az invázió kezdete előtti napokban járt, a pekingi téli olimpiára látogatott el. Azon a találkozón Hszi Csin-ping kínai elnök és Putyin a két ország határtalan barátságáról is beszélt.

Idén márciusban Hszi járt Moszkvában, az volt a kínai vezető első külföldi útja a harmadik elnöki ciklusában. Ekkor a kínai elnök a reményét fejezte ki, hogy Putyin is látogatást tesz Kínában még az idén – idézi fel a Bloomberg.

A Kreml külpolitikai tanácsadója, Jurij Usakov júliusban már beszélt arról, hogy az orosz elnök ellátogat a fórumra, míg májusban Nyikolaj Patrusev, az orosz nemzetbiztonsági tanács elnöke közölte, hogy Kína meghívta Putyint, aki a rendezvény első számú vendége lehet.

Hszi májusban Pekingben fogadta Mihail Misusztyin orosz miniszterelnököt, és a két fél közötti együttműködés fokozását sürgette olyan nemzetközi szervezetekben, mint az ENSZ, a Sanghaji Együttműködési Szervezet, a G20 vagy a BRICS.

 

Putyin Recep Tayyip Erdogan kína Oroszország Hszi Csin-ping
Kapcsolódó cikkek