A spanyol polgárőrség az Europol közreműködésével számolta fel azt a bűnszervezetet, amely nagy mennyiségű kokaint csempészett Dél-Amerikából az Európai Unióba a Kanári-szigeteken keresztül. A műveletben Horvátország, Olaszország és Szerbia bűnüldöző hatóságai is részt vettek. 

Europol Kanári
Fotó: Europol

A 2022 márciusában indított nyomozás egy lengyel zászló alatt közlekedő hajóra összpontosított, amelynek ideiglenes bázisa a Kanári-szigeteken volt, és amelyet a gyanú szerint kokain szállítására használtak – közölte az Europol. A bűnüldöző hatóságok azóta figyelemmel kísérték a legénység tevékenységét. 

Az egyik gyanúsított, egy olasz állampolgár, az olasz ´Ndrangheta olasz bűnszervezettel, egy másik, horvát állampolgár pedig az úgynevezett Balkán-kartellel állt kapcsolatban. 

Mindketten magas életszínvonalat élveztek, miközben a hajót kiváló állapotban tartották. A nyomozás rávilágított arra, hogy a bűnszervezetek egyre szorosabb együttműködésre képesek, mivel tagjaikat hosszabb időre különböző lokációkra tudják kihelyezni. A spanyol hatóságok augusztus 5-én ütöttek rajta a hajón, és 700 kilogramm kokaint foglaltak le. 

A hatóságok a szárazföldön letartóztatták a horvát gyanúsítottat és egy másik, szerb állampolgárt: mindkettejüket azzal gyanúsítják, hogy a szárazföldről irányították a kábítószer-csempészetet. A letartóztatások során a gyanúsítottaknál megtalálták azokat a telefonokat, amelyekről a bűncselekményt összehangolták.