Letartóztattak egy vállalkozót Frankfurtban a Krím-félsziget elcsatolása miatt Oroszországra még 2014-ben kirótt európai uniós büntetőintézkedések megsértésének gyanújával – közölte az MTI. Az Ulli S. néven azonosított német állampolgárt Franciaországban fogták el, és kedden adták át a német hatóságoknak a frankfurti repülőtéren.

Handcuffs,And,Wooden,Gavel.,Crime,And,Violence,Concept.
A vállalkozót Franciaországban fogták el a hatóságok.
Fotó: Shutterstock

Az ügyészség gyanúja szerint a férfi egy Baden-Württemberg tartományi gépgyártó vállalat ügyvezetőjeként 2015 tavaszán mesterlövészpuskák sorozatgyártásához használt gépek szállításáról kötött szerződéseket egy orosz fegyvergyártóval,

annak ellenére, hogy az 2014 nyarán számos egyéb büntetőintézkedés mellett megtiltotta a kettős felhasználású, vagyis katonai célokra is igénybe vehető termékek oroszországi exportját, amiért Oroszország a nemzetközi jog előírásait megsértve bekebelezte az ukrajnai Krím-félszigetet.

A német vállalkozó az ügyletek eltitkolása érdekében általa alapított cégek és egy másik orosz cég közbeiktatásával bonyolította le a mintegy kétmillió eurós üzletet, és a gépeket kerülőúton, Svájcon, egy esetben pedig Litvánián keresztül szállíttatta Oroszországba. A szerződés a gépek üzembe helyezését és az orosz dolgozók képzését is tartalmazta. Ezeket a szolgáltatásokat a gyanúsított alkalmazottai nyújtották 2015-ben és 2016-ban.

A férfit azzal is gyanúsítják, hogy 2015 elején tesztelés céljával beszerzett az orosz üzleti partnertől négy mesterlövészpuskát, és a hatóságok megtévesztése, a szankciók kijátszása érdekében egy évvel visszadátumozta az adásvételi szerződést

– közölte a német szövetségi legfőbb ügyészség.

Mint azt korábban megírtuk, Kirill Budanov, az ukrán katonai hírszerzés vezetője korábban az ukrán katonák benyomulását tavaszra tervezte, de ez idáig az akció elmaradt. Sokak szerint egy ilyen hadművelet akkora haragot válthat ki Vlagyimir Putyin orosz elnökből, hogy atomcsapással reagál majd. Budanov ugyanakkor nem tart ettől. Ukrajnában egy korábbi felmérés szerint a lakosság 97 százaléka biztos a győzelemben, ugyanakkor az 1991-es határvonalak visszaállítását csak 74 százalék tartja reálisnak.

Ukrán csapatok partra szálltak a Krímben, a félszigeten ismét kitűzték az ukrán zászlót

Korábban többen figyelmeztették az ukrán vezetést, hogy a Krím-félsziget egy veszélyes tabu lehet Kreml számára.