Közélet

Az oroszok már menekülnek a Krímből, de Kijev így sem tart atomcsapástól

Az ukrán előrenyomulás hírére az orosz lakosok elkezdték eladni a Krím félszigeten található ingatlanjaikat.

Az 1991-es határvonalak visszaállításáig biztosan nem áll meg az ukrán hadsereg. Erről beszélt Kirill Budanov, az ukrán katonai hírszerzés vezetője egy interjúban. Szerinte ez azt jelenti, hogy mind a Krím félszigetet, mind a szakadár területeket vissza foglalják majd az oroszoktól. Érdekesség, de véleménye szerint erre Moszkva is készül, és csakúgy mint Herszonnál, beindult a veszteséget enyhítő propagandagépezet. 

Ukrainian soldiers on the frontline in Donetsk Oblast
DONETSK OBLAST, UKRAINE - APRIL 22: Ukrainian soldiers of the 24th Separate Assault Battalion "Aidar" battalion load ammunition into a military truck in the direction of Bakhmut, 22 April 2023. Diego Herrera Carcedo / Anadolu Agency (Photo by Diego Herrera Carcedo / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Ukrainian soldiers on the frontline in Donetsk Oblast
Fotó: AFP

Herszon tavaly őszi feladását kvázi győzelemként adták el Oroszországban a lapok és televíziók, az egyik műsorban Kutuzov marsall Napóleon elleni hadjáratához hasonlították a lépést, amely gyakorlatilag az Ukrajna ellen indított invázió legnagyobb veresége volt. Oroszország valószínűleg azt gondolta, hogy amennyiben a herszoni régiót átengedik, 

az átcsoportosítással keleten előrébb nyomulhatnak, de immár fél éve nem sikerült eredményt elérniük a frontnak azon a részén sem. 

Budanov szerint Moszkvában érezhetik, hogy a Krímet sem tudják megtartani, hiába építik gőzerővel a védelmi állásokat. Az orosz lakosság már tömegével kezdte értékesíteni az ottani ingatlanjait, kvázi menekülnek a félszigetről, főleg, amióta kiderült, hogy az ukrán ellentámadás elindult. Az más kérdés, hogy ezekre találnak-e vevőket. 

Budanov úgy vélte, az ukrán katonák tavasszal elérik a félszigetet, a benyomulás pedig sokak szerint akkora haragot vált ki Putyinból, hogy atomcsapással reagál majd. Budanov ugyanakkor nem tart ettől. Ukrajnában a legfrissebb felmérések szerint a lakosság 97 százaléka biztos a győzelemben, ugyanakkor az 1991-es határvonalak visszaállítását csak 74 százalék tartja reálisnak – írja az Unian című ukrán portál. 

 

orosz-ukrán háború Krím-félsziget atomcsapás ellentámadás
Kapcsolódó cikkek