Közélet

Ukrán csapatok partra szálltak a Krímben, a félszigeten ismét kitűzték az ukrán zászlót

Korábban többen figyelmeztették az ukrán vezetést, hogy a Krím-félsziget egy veszélyes tabu lehet Kreml számára.

Csata zajlott az Oroszország által még 2014-ben elcsatolt Krímben csütörtökön, miután ukrán hírszerző csapatok különleges hadművelet keretében partra szálltak a félszigeten – közölte Andrij Juszov, az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatóságának szóvivője. 

Fotó: ANATOLII STEPANOV

„Különleges hadművelet keretében személyi állomány szállt partra a félsziget területén. Az ukrán katonai hírszerzés a haditengerészettel együttműködve különleges műveletet hajtott végre, a kitűzött célok megvalósultak, a legénységből senki sem sérült meg. A különleges hadművelet folytatódik, 

nem árulunk el minden részletet, az ellenség veszteségeket szenvedett személyi állományában és eszközeiben egyaránt”

– fejtette ki a szóvivő, hozzátéve, hogy a veszteségek mértékét még pontosítják.  

A hírszerzés később közleményben erősítette meg, hogy csütörtökre virradó éjjel ukrán különleges erők szálltak partra vízi járművekkel Olenyivka és Majak települések közelében. Hozzátették, hogy 

a Krím-félszigeten ismét kitűzték az ukrán állami zászlót. 

„Minden cél és célkitűzés megvalósult. A különleges hadművelet végén az ukrán védők veszteség nélkül elhagyták a helyszínt” – közölte a hírszerzés. 

A titkosszolgálatnál az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint biztosítottak afelől, hogy a különleges hadművelet a Krímben folytatódni fog. „Intézkedések komplex sorozata zajlik, ez nem egy nap története, hanem egy hosszú távú hadművelet. Tegnap orosz Sz-400-as légvédelmi rendszert semmisítettek meg Olenyivkában, ma partra szállást hajtottak végre” – mutatott rá egy meg nem nevezett hírszerző tiszt. 

A Krím-félsziget orosz annektálása óta a félszigeten található híd ukrán szemszögből az orosz agresszió és területfoglalás egyik jelképe. Ennek megfelelően bő fél éven belül kétszer robbantották fel Európa leghosszabbnak számító hídját. 

Először  2022. október 8-án robbantották fel, majd 2023. július 17-én is megtámadták. Kirill Budanov, az ukrán katonai hírszerzés vezetője korábban az ukrán katonák benyomulását tavaszra tervezte, de ez idáig az akció elmaradt. Sokak szerint egy ilyen hadművelet akkora haragot válthat ki Vlagyimir Putyin orosz elnökből, hogy atomcsapással reagál majd. Budanov ugyanakkor nem tart ettől. Ukrajnában egy korábbi felmérés szerint a lakosság 97 százaléka biztos a győzelemben, ugyanakkor az 1991-es határvonalak visszaállítását csak 74 százalék tartja reálisnak. 

Az oroszok már menekülnek a Krímből, de Kijev így sem tart atomcsapástól

Az ukrán előrenyomulás hírére az orosz lakosok elkezdték eladni a Krím-félszigeten található ingatlanjaikat.

 

 

Ukrajna krím-félsziget orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek