Szokásos pénteki reggeli rádióinterjúját követően Orbán Viktor Zalaegerszegre siet, ahol részt vesz a német hadiipari óriás, a Rheinmetall gyáravatóján – ezt maga a miniszterelnök közölte, aki visszatekintett a magyar védelmi képességek leromlásának két évtizedes korszakára, és leszögezte: a békéhez erő kell, Magyarországnak hadiipart kell kiépítenie, és ebben a folyamatban fontos szerepet tölt be a német vállalat.

Fotó: IG / Rheinmetallag

A Rheinmetall másfél hete egy Instagram-posztban közölte, hogy küszöbön áll zalaegerszegi üzemének átállítása sorozatgyártásra, az előszériás gyártás a végéhez közeleg. 

A magyar hadsereg több mint kétszázat kap az itt gyártott Lynx IVF-kből (Infantry Fighting Vehicle, azaz gyalogsági harcjármű). A Rheinmetall nem csak ezeket gyártja Magyarországon, sok szálon beleszövődött a csoport szerteágazó tevékenysége a magyar gazdaságba, és a katonai célú gyártás mellett megjelent az informatikai és a telekommunikációs szektorban is.

A Honvédelmi Minisztérium 2020 őszén rendelt harcjárműveket és kapcsolódó szolgáltatásokat a németektől kétmilliárd euró, azaz mintegy 800 milliárd forint értékben. A Rheinmetall ígérete szerint a szállítások 2024-ben kezdődnek. Az első 46 leszállítandó Lynx, illetve kilenc Bergepanzer 3 Büffel (BPz 3) műszaki mentő harckocsit még Németországban gyártják, de a következő 163 Lynxet már Zalaegerszegen. A Rheinmetall másutt is létrehoz gyártóbázisokat az országban.

Már áll a Rheinmetall várpalotai lőszergyárának egy része

A tartószerkezetek már elkészültek, jól halad a beruházás a 8-as számú főút mellett.