Magyar gazdaság

Orbán Viktor: a háború végén a magyar gazdaság is a szebbik arcát mutathatja

A kormányban is vita van arról, hogy nulla százalék fölött vagy alatt lesz idén a növekedés – jelentette ki a miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában. A kormányfő bizakodó, hogy a harmadik negyedévtől visszatérhetünk a növekedési pályára. Az infláció év végén szinte biztosan egy számjegyű lesz, jövőre pedig akár a várakozásoknál is kisebb lehet, ehhez azonban folytatni kell az árspekulációk elleni küzdelmet. Jelezte, hogy az atlétikai vb egyben diplomáciai esemény is lesz, a katari emír is hazánkba látogat, akivel több megállapodás aláírását tervezik

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban Jó reggelt, Magyarország című műsorában adott interjút.

ORBÁN Viktor
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán

 

07:59

Nekünk saját hadiipar kell

Erő nélkül nem tudsz megmaradni - hangsúlyozta a kormányfő, aki a nap folyamán Zalaegerszegre utazik a Rheinmetall beruházás átadasára. A miniszterelnök szerint most a legfontosabb a katona, ezért katonai kiképzésekre helyezik a hangsúlyt, de fejleszteni kell a hadiipart is. 

Nekünk saját hadiipar kell 

- szögezte le, hozzátéve, hogy van egy 2 százalékos NATO - kötelezettségünk, amit teljesítenünk kell. Szerinte Zalaegerszeg büszke lehet erre a gyárra, ami 49 százalékban magyar tulajdonban van, a világ legmodernebb technológiáját jelenti, a németekkel közösen működtetik. A békéhez erő kell - zárta az interjút a miniszterelnök.

07:52

Jön a katari emír Budapestre

A kormányfő szerint ha nagy világesemény van, meghívja a barátait, ráadásul egyben ezek az események diplomáciai események is, így jön a katari emír is, a török elnök, a szerb elnök is. A katari uralkodóval megállapodásokat is fognak kötni a következő 1-2 napban.

07:49

Minden forintért le kell hajolni

Minden forintért le kell hajolni, mondta Orbán az atlétikai vb gazdasági hasznáról, hozzátette, 2010-ben volt egy tervük, 

Budapestről azt gondolták, hogy a nemzet fővárosa, amelynek olyan helynek kell lennie, ahova érdemes ellátogatni.

 Azt a célt tűzték ki, hogy bármilyen világeseményt vendégül tudják látni, az első ilyen nagy felújítás a Hungexpo volt, ami szerinte fantasztikusan sikerült, ez ma Európa egyik legszínvonalasabb vásárvárosa. Aztán következtek a kulturális létesítmények, a Várbazár, Vígadó, a harmadik nagy lépés pedig a sportesemények világa. Ezek fókuszálják a világ figyelmét, foci Európa Bajnokság, vizes és atlétikai világbajnokság - ezek mind ide irányítják a figyelmet a kormányfő szerint. 

 

07:45

A növekedés tekintetében az év végére egy pozitív nullát szeretne elérni a kormányfő

Nehéz volt az első negyedév, de jól állta a sarat gazdaság, mondta a kormányfő, aki jelezte, hogy a gazdasági szereplők nem menekülőre fogták, hanem készülnek a jövőre.

A növekedés tekintetében az év végére egy pozitív nullát szeretne elérni.

Az év második felében várható béremelések ellensúlyozhatják az első félévet, viszont elismerte, hogy viták vannak arról, hogy a növekedés nulla alatt vagy felett lesz-e. Amikor az infláció beesik egy számjegy alá, az még mindig magas lesz, de jövőre is 6 százalék lesz, ami ugyancsak magas szerinte. De úgy látja, ha a kormány világossá teszi, hogy nem fogadja el a spekulációt, akkor ez a 6 százalék lehet 5 százalék is. 

Akkor megindulhatunk felfelé és visszatérhetünk arra a pályára, amin szépen haladtunk egészen a covidig

- fogalmazott Orbán Viktor.

07:42

Harmadik negyedévben visszatérhetünk a növekedési pályára

Azt a célt, hogy év végén egy számjegyű legyen az infláció, azt el fogjuk érni- mondta a kormányfő, aki szerint az igazi szép eredmény augusztusban mutatkozik meg. A növekedésért folytatott küzdelem a következő lépés, ezt össze kell kötni a béremelésekkel. 

 Ha nincs növekedés, akkor nincs béremelés - tette világossá, épp ezért fontos, hogy a magyar gazdaság a háború okozta sokkból minél hamarabb visszatérjen a növekedési pályára. 

Jelezte, hogy a növekedési az igazi kérdés, az a szám amit látunk, szerinte nem jó, elég csúnyán csökkent. "Van egy jó hírünk, ezen már túl vagyunk, a harmadik negyedév amiben vagyunk, már bíztatóbb" - tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy a nyaralás nem engedhető meg néhány kulcsminiszternek. Szerinte a harmadik és negyedik negyedévben már visszatérhetünk a növekedési pályára.

07:38

A baj gyökerét nem tudjuk orvosolni

Egymásra épülő lépéseket kell tenni, de a baj gyökerét nem tudjuk orvosolni - kezdte az interjút Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfő szerint a brüsszeli szankciók maradnak, ahogy a háború, így marad a nagyon nehéz környezet. Szerinte ha a háború véget érne, akkor pillanatok alatt megváltozna az a közeg, amiben működik az európai gazdaság. A háború vége jót tenne az európai gazdaságnak,  benne a magyar gazdaságnak, amely a szebbik arcát mutatná. Ugyanakkor a megoldás kulcsa nem a mi kezünkben van, de az hogy a béke jelenti a megoldást, muszáj képviselni, egyedül Vatikán és mi közvetítjük ezt az álláspontot.

A kormányfő szerint három teendő van, az első, hogy meg kell védeni a munkahelyeket, itt nem állunk rosszul, 70-80 ezer betöltetlen állás van, így aki dolgozni akar, az tud dolgozni. A másik teendő az infláció letörése, ez nehezebb dió volt, egy radikálisabb megoldást alkalmaztak, kiderült, hogy a finom eszközök nem elegendőek, világosan meg kellett hirdetni azt a politikát, hogy az árspekuláns multikat erővel kell rákényszeríteni, hogy törjék le az árakat. Azt tapasztalták, hogy az áremelések mértéke nagyobb annál, mint amit a gazdaság indokolna, ezt nevezte árspekulációnak.

Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország Orbán Viktor kossuth rádió
Kapcsolódó cikkek